Bőzsöny Ferenc: „A túlvilágot nem elképzelni kell, hanem hinni benne”

Ma délután helyezik végső nyugalomra Bőzsöny Ferencet, aki idén januárban utolsó interjúinak egyikét adta Kun Zsuzsának. A Kortalan kortársaink című kötet két héttel a legendás hangú rádiós halála után jelent meg, ebben számadásról, a túlvilágról és Istenről is beszélt az írónőnek.

A Kortalan kortársaink kötetben Bőzsöny Ferenc interjúja mellett 13 másik kiválósággal készített beszélgetést is olvashatunk. Talán külön érdekessége a könyvnek, hogy Kun Zsuzsa interjúalanyai egy kivételével túl voltak a nyolcvanadik életévükön a beszélgetéskor, így talán nem véletlen, hogy a hosszú élet titka, de az elmúlás gondolata is megjelenik az interjúkban. Kun mesteri kérdései néha olyan válaszokra sarkallják interjúalanyait, amikről máshol, másnak még sosem beszéltek, a lebilicselő történetek pedig egyszerűen letehetetlenné teszik a könyvet.

Bőzsöny Ferenc például arról is beszélt januárban, hogy pályafutása alatt talán az fogta meg a legjobban, amikor 1991-ben II. János Pál pápa magyarországi látogatásai során találkozhatott a Szentatyával, ugyanis felkérték, hogy a pécsi misén ő olvasson fel a Jelenések könyvéből. A legendás hangú rádiósnak ráadásul gyorsan kellett Pécsett lennie, így – csakúgy, mint a Szentatyát – őt is helikopterrel szállították szülővárosába. „Már az is nagy élmény volt, hogy helikopterből láttam a szülővárosomat, de

az, hogy közvetlen közelében lehettem a Szentatyának, annak a nagyszerűségét nehéz elmondani”

– mesélte az esetről.

A két rádiós beszélgetését Istenről, a túlvilágról, és a számadásról, változtatás nélkül közöljük:

Milyennek képzeled a túlvilágot?
Azt nem elképzelni kell, hanem hinni benne. Ahogy Istenben is. Mózesnek sem jelent meg a maga valóságában, hanem égő csipkebokor formájában. Ha közvetlenül észlelte volna Isten jelenlétét, maga égett volna el. A túlvilág a létnek egy olyan része, amit a jelenlegi érzékeink nem képesek felfogni. A mi öt érzékszervünk kevés ahhoz, hogy megismerjük. Ahogy egyébként a mi világunk is sokkal gazdagabb annál, minthogy mindent közvetlenül érzékeljük. Ha ránézünk a tengerre, csak a felületét látjuk, pedig abban több élőlény van, mint a szárazföldön.

Hogy képzeled: mindenki ott lehet majd a túlvilágon, vagy az egy kiváltságos állapot?
Nem tudom. A mércét odaát szabják meg, és mindenkit a tettei minősítenek. Nem véletlen mondják a betlehemi angyalok, hogy „Dicsőség mennyben az Istennek, és békesség a földön a jóakaratú embereknek”. Tehát nem a szőkéknek meg a barnáknak, a feketéknek meg a fehérbőrűeknek, hanem a jóakaratúaknak.

Te akkor vajon odakerülsz majd?
Erősen remélem. Ha még én sem kerülhetek oda, akkor vajon most hol lehet a megboldogult Joszif Visszarionovics Sztálin? Nekem egyszer egy teológiaprofesszor azt mondta, ne csodálkozzunk, ha majd odaát leszünk, és szembejön velünk a mennyországban.

Ha odakerülsz, nevezzük mennyországnak, nem félsz a számonkéréstől? Tiszta a lelkiismereted?
A számonkérés pillanatok alatt fog megtörténni, én így gondolom. És igen, általában tiszta a lelkiismeretem. Úgy igyekeztem élni, hogy ne ártsak a többi embernek, beleértve még az ellenségeimet is. És elfogadom, hogy sokfélék vagyunk. Sokféle vallás, sokféle hit létezik. Az persze fontos, hogy elfogadjanak engem is olyannak, amilyen vagyok.

Bőzsöny Ferenc 88 évet élt. Veszprémben, a piaristáknál tanult, majd papi szemináriumra járt. A rendet azonban feloszlatták, Bőzsöny a civil életbe került. 1956-ban jelentkezett a Magyar Rádióhoz, ahová háromezer jelentkező közül választották be. 1956. augusztus 24-én csendült fel a legendás hang először az éterben, amely később szinte eggyé vált a Magyar Rádióval. Egész életében intenzíven gyakorolta vallását, még akkor is, amikor voltak évek a rádióban, ahol beszélni sem beszélhetett róla. A Magyar Televízió Delta című műsorának állandó narrátora volt, 2000-től pedig a magyar harangok történetét bemutató sorozaté. Ő vezette le Horthy Miklós kormányzó újratemetését, Bethlen István hamvainak hazai földbe helyezését és Grósz Károly temetését. Bőzsöny Ferencet november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra.

 

Kun Zsuzsa Kortalan kortársaink című kötete a Cser Kiadó gondozásában jelent meg, megvásárolni az ő boltjaikban és webshopjukban lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre