Közel a Brexit-megegyezés – vagy annyira azért mégse?

A brit Brexit-ügyi miniszter az éjjel során egy nyilatkozatot adott ki, amely a brit médiában komoly félreértéseket gerjesztett.

A tárca szerda éjjel adott ki egy közleményt, miután az ellenzéki Munkáspártot képviselői Hilary Benn levélben kérte Dominic Raab miniszert, hogy jelenjen meg a Brexit-folyamatról szóló következő meghallgatáson a parlamenti testület előtt.

A miniszter egy héttel ezelőtti keltezésű, de a bizottság által csak szerda este nyilvánosságra hozott válaszlevelében úgy fogalmazott: örömmel jelenik meg a bizottság előtt, amint megvan a végleges Brexit-megállapodás,

és jelenlegi várakozása szerint november 21. „alkalmas időpont” lehet. 

A levél komoly feltűnést keltett, a brit média egybehangzó értelmezése szerint ugyanis Raab ezzel arra tett egyenes utalást, hogy november 21-ig meglesz a megállapodás az Európai Unióval a Brexit feltételrendszeréről.

A Brexit-minisztérium azonban szerda éjjel kiadott pontosító célú közleményében hangsúlyozta, hogy nincs ilyen kijelölt időpont a Brexit-megállapodás elérésére, a november 21-i meghallgatási dátumot az alsóházi bizottság javasolta, és Raab csak “visszaigazolta”, hogy várakozása szerint az a nap megfelel neki is. A levélben mindazonáltal egyértelműen az áll, hogy Domimic Raab szívesen vesz részt a meghallgatáson, “amint véglegessé válik az egyezség”, és ugyanabban a mondatban szerepel, hogy a miniszter várakozása szerint november 21. megfelelő időpont lesz.

A brit miniszter nyilatkozata a kis mértékben a tőzsdepiacot is befolyásolta: a levél nyilvánosságra hozatala után a font rövid idő alatt fél százalékot erősödött a dollárral szemben.

A Brexit-ügyi minisztérium pontosítása után azonban a brit miniszterelnökség székhelye, a Downing Street is igyekezett kisebbíteni a levélben szereplő dátum jelentőségét. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője időpont említése nélkül csak annyit mondott, hogy a brit kormány reményei szerint a lehető leghamarabb sikerül megállapodásra jutni az EU-val a brit kilépés feltételeiről.    

Dominic Raab levele szerint a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezet és a kapcsolódó jegyzőkönyvek 95 százalékban elkészültek, a Brexit-tárgyalási folyamat vége “egyértelműen látótávolságon belül van”, és bár “maradtak még akadályok, ezek leküzdése nem bizonyulhat lehetetlennek”. A Brexit-ügyi miniszter elismerte, hogy mindkét félnek vannak aggályai: Londonnak az Egyesült Királyság alkotmányos és gazdasági integritásával, valamint saját egységes piacának védelmével, az Európai Uniónak pedig az uniós egységes piac és a vámunió integritásával kapcsolatban. A nézeteltérések ellenére azonban a felek nem állnak messze a megállapodástól ezekben az ügyekben – írta az alsóházi Brexit-bizottság elnökének küldött levelében a Brexit-ügyi tárca vezetője.

A Brexit-tárgyalások már jó ideje húzódnak, a felek a legtöbb kérdésben már dülőre jutottak, azonban néhány ponton még nem sikerült kompromisszumot létrehozniuk. A tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése – amely közvetlenül érinti az Egyesült Királyság és az EU Raab által is említett piaci és területi integritását – az, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Ugyancsak az éjszaka számolt be a The Times cimű brit napilag arról, hogy Theresa May brit miniszterelnök ideiglenes megállapodást kötött az Európai Unióval. A megállapodás célja annak biztosítása, hogy a brit EU-tagság megszűnése után a brit pénzügyi szolgáltató cégek továbbra is hozzáférhessenek az európai piacokhoz. Egyes elemzők szerint mindez azt jelzi, hogy közeledik a végső megállapodás a felek közt. 

A Nagy-Britanniában is jelen lévő globális bankoknak a Brexitre készülve át kellett, illetve át kell szervezniük működésüket. Közülük több létrehozott új központokat a kontinensen, és elkezdte odatelepíteni tevékenységét, vezetőit és alkalmazottait, hogy abban az esetben is ki tudják majd szolgálni ottani ügyfeleiket, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az EU-ból.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre