275 millió dollár Leah Sharibu életéért

Az év elején elrabolt Leah Sharibut egyelőre nem végzik ki. A Boko Haram legutóbb rövid határidőt szabott a nigériai kormánynak feltételeik teljesítésére, de kevés ilyen ütőkártya lehet a terroristák kezében, mint az azóta nemzetközi hírnévre szert tett Leah. Most 275 millió dollárt követelnek az életéért. 

 

 

Sharibu édesanyjának barátja, Gloria Samdi Puldu mondta el a Punch-nak, hogy a lány életéért 275 millió dollárt, vagyis 100 milliárd nigériai nairát (közel 79 milliárd forintot) kérnek a terroristák, ami nem kis pénz, de reméli, hogy a kormány talál módot arra, hogy tárgyaljanak és hazahozzák Leah-t.

“Kapcsolatban voltam Leah Sharibu szüleivel és tegnap beszéltem is velük. Mondtam nekik, hogy imádkoznunk kell, mert mi mást mondhatnánk egy 100 milliárdos követelésnél? Tud bárki bármit is mondani erre? Csak imádkozunk, ez minden, amit tehetünk”- mondta Puldu. 

“Imádkozunk Leah-ért, imádkozunk a kormányért, a Boko Haramért és mindenkiért. Az Isten lépjen közbe ebben a helyzetben, ez minden”- tette hozzá később.

Egy meg nem nevezett diplomáciai forrás vasárnap a Punch-nak megerősítette, hogy az iszlám radikálisok valóban követelik a fent említett összeget Sharibuért, akit február óta tartanak fogva.

A 15 éves lány az egyedüli, aki az akkor elrabolt csoportból még fogságban van, mivel visszautasította, hogy megtagadja Krisztusba vetett hitét és áttérjen az iszlámra.

A forrás biztosított mindenkit afelől, hogy a nigériai kormány továbbra is erőfeszítéseket tesz Sharibu kiszabadítása érdekében.

“Tudatában vagyunk, hogy az őt fogságban tartó terrorista szervezet 100 milliárd nairát követel. Habár nincs akkora ár, amely túl nagy lenne egy ártatlan személy lelkének megmenekítéséért, úgy gondolom, a nigériai kormánynak sok dolgot számításba kell vennie”- mondta a név nélküli forrás.

A radikálisok, akik 2009 óta tartják terror alatt Nigériát, nemrég végezték ki a Nemzetközi Vöröskereszt két egészségügyi dolgozóját. A gyilkosságok figyelmeztetésként szolgáltak a kormány számára, hogy fenyegetéseik komolyak.

Egy októberben közzé tett videóban a Boko Haram azzal fenyegetett, hogy Sharibu egy életre rabszolga lesz.

“Tanaink szerint most már törvényes, hogy azt csináljunk velük, amit csak akarunk”- közölte a csoport, utalva a szintén elrabolt keresztény UNICEF munkatársra, Alice Ngaddahra. Az üldözött közösségeket figyelő csoportok, mint a Save the Persecuted Christians (SPC) kézzelfoghatóbb lépéseket kértek.

Az SPC igazgatója, Dede Laugesen, egy októberben tett közleményében így fogalmazott: 

“Elborzadva figyeljük, ahogy őt és más vele együtt lévő nőket és lányokat a dzsihadista lövészek elé vezetik.”

“A világ tud egyáltalán róla? Törődnek vele? Hol a felháborodás Saifuráért? És Leah-ért? És minden más nőért, akik velük vannak? Amerikai keresztényekként nem lehetünk többé vakok arra, ami a testvéreinkkel történik világszerte”- tette hozzá Laugesen utalva a szeptemberben kivégzett Saifura Ahmedre.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: Christian Post, ICC

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre