Ausztria: az ENSZ összemossa az illegális migrációt a legálissal

Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, mert a bécsi kormány álláspontja szerint a tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget - közölte szerdán a jobboldali osztrák kormány.

“Ausztria nem csatlakozik az ENSZ migrációs egyezményéhez” – jelentette be közleményben Sebastian Kurz osztrák kancellár. “A szerződés több pontját élesen bíráljuk, nevezetesen azt, hogy összemossa a védelmet kérőket a megélhetési bevándorlókkal” – tette hozzá a kancellár, akinek az álláspontja szerint a Földközi-tengerből kimentett bevándorlókat nem kellene egyenesen Európába szállítani.

Ausztria nem küld követet a szerződés aláírására, és távol marad az ENSZ-közgyűlésében jövőre tartandó szavazástól is a határozat tervezete szerint, amelyet a kormány várhatóan szerdán hagy jóvá, majd a kormányfő kabinetje nyilvánosságra hoz.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a folyamatban, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Lengyelország szintén hasonló lépést fontolgat.

Az ENSZ-dokumentumot decemberben írják alá Marokkóban.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre