Pittsburghi mészárlás: négy percen múlt egy magyar számazású holokauszttúlélő élete

Ahogy arról a forward.com beszámolt a 80 éves Judah Samet szombaton reggel 4 percet késett a zsinagógából. Ez az életét mentette meg.  

Robert Bowers október 27-én tizenegy embert megölt és sokat megsebesített a pittsburghi Élet Fája zsinagógában, miközben azt üvöltözte, hogy

minden zsidónak meg kell halnia.”

Judah Samet elmondása szerint az mentette meg, hogy miután a parkolóban megállított az autóját, valaki bekopogott és közölte vele, hogy menjen el, mivel lövöldözés van az épületben. Ekkor már az utcára siető rendőrök is tüzeltek a templom irányába, ahol Robert Bowers viszonozta a tüzet. Bár az autójával a káosz miatt nem tudott távozni a rendőröknek köszönhetően Bowers nem rácélzott, így túlélte a mészárlást.

Judah Samet élete során második alkalommal élt túl olyan támadást, amely kifejezetten azért irányult ellene, mert zsidó.

1938-ban Debrecenben született ortodox zsidó családba.

A háborút és Bergen-Belsen koncentrációs táborát túlélve először Izraelbe, majd Kanadába, végül az USA-ban telepedett le. Sokszor tart a mai napig előadásokat az életéről, öt testvéréről, a XX. század borzalmairól, a túlélésről.

A tragédia kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter együttérzéséről és támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat a 11 halálos áldozattal járó pittsburghi lövöldözést követően.

Mint fogalmazott, “hihetetlenül aljas és döbbenetes, hogy egy csecsemő névadó ünnepségére összegyűlt ünneplőket támadta és gyilkolta meg a terrorista. Együtt érzünk a támadásban elhunyt áldozatok hozzátartozóival és mielőbbi felépülést kívánunk a sérülteknek”.

Magyarország zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, elutasítja és elítéli a fajgyűlölet és az antiszemitizmus minden formáját. Magyarország az Egyesült Államok mellett áll a tragédia utáni nehéz napokban – szögezte le Szijjártó Péter, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok és Izrael mindig számíthat Magyarország támogatására a terrorizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

(MTI, forward.com. Képünk illusztráció!)

Iratkozzon fel hírlevelünkre