A migráció valódi tragédiája

„Az USA felé tartó, immár hétezer főre dagadt gyalogos migránskaraván súlyos emberi tragédia. A felelősség minket is terhel, mert nem hallottuk meg a hangjukat, mely jogokért kiáltott” – írják a hondurasi püspökök az egyre súlyosbodó helyzet láttán, teszi közzé a püspökök levelét a Fides, olasz katolikus hírügynökség.
 

A migráció nemcsak Európában okoz kihívást az államoknak, hiszen az éhínség és háború a világ szinte minden táján van. A fizikai biztonságra való törekvés az egyik legalapvetőbb igénye az embernek, amiért hajlandó akár lakóhelyét is elhagyni, hogy biztonságos körülmények között élhessen. Az elmúlt napokban és hetekben többször is hallani lehetett arról, hogy a Közép-amerikai Hondurasban a válság és rossz körülmények miatt emberek ezrei indultak útnak az Egyesült Államok felé.

Méltatlan humanitárius helyzet

„A teljességgel méltatlan helyzetet országunk jelenlegi állapota okozza, mely tömegeket kényszerít arra, hogy elhagyják azt a keveset is, ami az övék, és vállaljanak egy még bizonytalanabb sorsot a Egyesült Államok felé tartó migrálás révén. Teszik mindezt az amerikai álom, az „Ígéret földje” vonzása jegyében, ahol vélhetőleg megoldódnak gazdasági problémáik, megjavulnak emberi életkörülményeik és ahol végre szavatolják fizikai biztonságukat” – írják a hondurasi püspökök.

Kormányzati fellépés a helyzet javítása érdekében

A püspökök arra kérik Honduras kormányát, hogy minél hamarabb tegyen lépéseket az országban uralkodó válság legyőzésére, mely példátlan a közép-amerikai ország történetében.

Honduras kormányának alapvető kötelessége, hogy kielégítse lakosai alapvető életszükségleteit, mint a munkához jutás lehetősége, a stabil bevétel, az egészség, az oktatás, a lakhatás és a biztonság garantálása.

Amikor ezek a feltétetek nincsenek biztosítva és az emberek végzetszerű körülmények között élnek, akkor sokan közülük nekivágnak a veszélyes útnak, melytől helyzetük jobbulását remélik. 

“Süketek voltunk a jogokért kiáltó hangjuk iránt és vakok voltunk meglátni a tényleges valóságot. Jobban örültünk a segélyek érkezésének, mint a problémák igazi megoldásának”. Ennek a migránskaravánnak az újdonsága abban áll, hogy főként fiatalokból álló több ezres tömeg formálódott, mely azzal a reménységgel indult el, hogy elegendő erőforrást teremt Honduras átalakításához. Levelük záró részében a püspökök köszönetet mondanak a szomszédos országoknak a befogadásért és a segítségnyújtásért, emlékezve Ferenc pápa kívánalmaira: „befogadni, védelmezni, előmozdítani és integrálni a migránsokat”.    

Már több mint hétezren vannak az USA felé vonuló tömegben

Helyi tudósítók szerint egyre növekszik az USA felé vonuló migránsok száma és egyre inkább növekszik a politikai feszültség a térségben, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy katonaságot vezényel az érintett határszakaszra, továbbá csökkenti a közép-amerikai országoknak, főként Hondurasnak és Guatemalának szánt eddigi segélyeket. Mexikóban is polarizálódik a helyzet: a lakosság egy része migráns-párti, míg a lakosság másik része erőszakos cselekedetnek tartja, ahogy a migráns karaván áthalad az országukon az USA-felé, ahová egyébként a mexikóiak sem juthatnak be szabadon, saját akartuk szerint – tájékoztat a Fides olasz katolikus hírügynökség csütörtöki jelentése.

Forrás: Vatikáni Rádió

Kép: The Economist

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!