Spanyol külügyminiszter: Ha nem működik a föderális Európai Unió, alternatívát kell keresni

Josep Borrell spanyol külügyminiszter az El País baloldali napilapban „Egy erősebb és egységesebb Európáért” címmel jelentetett meg véleménycikket.

Borrell ezúttal visszafogottabban érvelt, mint tette azt az október 24-i spanyol állampolgári konzultáció keretében tartott előadásában. Akkor így vélekedett a kontinenst foglalkoztató legfőbb problémáról: „Orbán Viktor egyik legutóbbi kijelentése szerint kétféle társadalom létezik Európában: az egyik az elöregedő társadalom helyzetének megoldását a migrációban látja, a másik tábor pedig azok, akik nem kívánnak másokkal keveredni”.

Kifejti, hogy jelenleg súlyosabb problémának tartja a migrációs válság következtében kialakult kelet-nyugat szembenállást, mint a gazdasági válság nyomán az EU-n belül kialakult észak-dél ellentétet.

Bár az Európai Parlament egykori elnöke következetesen érvel korábbi állításai mentén, helyenként pontosítja véleményét. Olaszországot immáron az ún. „keleti tömbhöz” sorolja a migrációs vitában és különbséget tesz a közel-keleti válság nyomán megindult menekülthullám, valamint az afrikai migrációs hullámok felerősödése között.

Elemzésében arra a következtet, hogy mivel a Trump-adminisztráció az America First irányvonalat képviseli, így az EU-nak is lépnie kell valamely irányba és az Egységes Európa vízióját kellene erősítse. Ezt az egyhangú döntéshozatal elvének mellőzésével tenné egyes politikák kapcsán – pl. adó, külpolitikai –, de elmélyítené az EU szociális dimenzióját is. Állítását a távolodó USA általi fenyegetettség, illetve a véleménye szerint egyre erősödő, Oroszországhoz és a terrorizmushoz köthető fenyegetettséggel támasztotta alá.

Ugyanakkor belátta, hogy az európai bal és liberális Európa vízió nem megvalósítható, nem lesz az EU föderális országgá a közeljövőben, így ahelyett egy kompromisszumos utat kell választani.

Ennek részleteit azonban már nem vázolja föl, csak az ún. differenciált integrációt javasolja az EU tagállamai között.

A jövő májusi EP-választásokon nem kétséges, hogy a jelenlegi spanyol kormány a Macron-féle migrációt támogató blokkba tartozik majd.Fontos előrelépés ugyanakkor, hogy olyan baloldali mértékadó politikus, mint Josep Borrell sem látja már feketén-fehéren Európa jövőjét.