Frakk vörös márványból

Bálint Ágnes-művek olvasásával ráeszmélünk, hogy a családi kapcsolatok hogyan hálózzák be életünk mindennapjait, és milyen fontosak számunkra. Bálint Ágnes olyan édesanya volt, aki alkotni is tudott és családjában is aktívan jelen volt, ezzel mindannyiunk számára példaképet jelenthet – mondta Novák Kartalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton Kápolnásnyéken, az író két ismert mesehőse, Frakk és Labdarózsa domborműveinek avatásán.

Bálint Ágnes munkásságát méltatva az államtitkár úgy fogalmazott: a tíz éve elhunyt írónő generációkon átívelő, maradandó értékeket jelenített meg. A mai gyermekek számára számos korábban használt kifejezés elvesztette jelentését, mert egy más világba születtek. De Frakk, Lukrécia vagy Vízipók olyan hősök, akik a mai napig együtt élnek velünk, ott vannak a hétköznapokban a mai gyerekeknek is – jelentette ki.

L. Simon László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: Bálint Ágnes művein nemzedékek nőttek fel. Csukás Istvánnal ők voltak azok, akik versenyképessé tudták tenni a a magyar gyermekirodalmat illetve a magyar rajzfilmgyártást a nagy nemzetközi riválisokkal szemben is.
A két legendás mesehős, Frakk és Labdarózsa Kontur András szobrászművész által vörös márványból készített domborműveit a kápolnásnyéki Halász-kastély udvarában egy játszótér mellett helyezték el.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre