Együtt érez a pittsburghi lövöldözés áldozatainak hozzátartozóival a világ

Az amerikai hatóságok a késő esti órákban adták hírül, hogy nyolcról tizenegyre emelkedett a szombati pittsburghi zsinagógában történt lövöldözés halálos áldozatainak száma.

A lövöldözést elkövető Robert Bowers egy csecsemő névadó ünnepségén nyitott tüzet az Élet Fája zsinagógában, a pennsylvaniai Pittsburghben. „Minden zsidónak meg kell halnia!” – kiáltotta a támadó, aki egy AR-15-ös gépkarabéllyal és két kézifegyverrel volt felszerelkezve.A város közbiztonságáért felelős Wendell Hissirch gyűlölet-bűncselekménynek minősítette a lövöldözést.

Donald Trump amerikai elnök azt mondta: határozottan úgy tűnik, hogy a támadó antiszemita indíttatásból követte el a bűncselekményt. Hangsúlyozta: Amerikában nincs helye az antiszemitizmusnak. Az elnök nyomatékosította, hogy a zsidógyűlölettel szembe kell szállni, bárhol is jelenjen meg. Kegyetlen tömeggyilkosságnak nevezte a történteket, amely megrökönyödést keltett az Egyesült Államokban és világszerte egyaránt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Twitteren együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és az Egyesült Államoknak, „borzalmas antiszemita erőszakcselekménynek” nevezve a történteket.

Több ország vezető politikusa, köztük Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök is elítélte vasárnapra virradóra a tizenegy életet követelő lövöldözést.

A floridai látogatáson tartózkodó Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki. Donald Trumpnak címzett üzenetében azt írta: mély szomorúsággal értesült a zsinagógában történt értelmetlen erőszakcselekményről, amely oly sok ártatlan amerikai állampolgár életét követelte.

Frank Tibor Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában annak a véleményének adott hangot, hogy az amerikai fegyverviselési szabályozás idejét múlt, a társadalmi körülményeknek nem felel meg. Szerint ideje lenne változtatni az Egyesült Államokban a fegyverviselésről szóló alkotmány-kiegészítésen.   

Az ártatlan életeket követelő  lövöldözés után Donald Trump amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva azt mondta, szigorítani kell a fegyvertartással kapcsolatos törvényeket úgy, hogy azokra, akik ilyen tetteket követnek el, halálbüntetést lehessen kiszabni. Ugyanakkor szerinte a lövöldözéshez nincs köze a fegyvervásárlásra vonatkozó szabályozásoknak, és ha lett volna biztonsági őrség a zsinagógában, nem lettek volna ilyen végzetes következmények. Meg kellene fontolni, hogy minden templomban és zsinagógában alkalmazzanak fegyveres biztonsági őröket.

Az Amerika-szakértő emlékeztetett rá, Trump már korábban is hangoztatta, hogy mindenhol fegyveres védelemre van szükség. Álláspontja szerint viszont semmiképpen nem ez a megoldás, „nem lehet minden ember kezébe fegyvert adni”. Megjegyezte: egy-egy ilyen tragikus kimenetelű lövöldözés a fegyvertartás szigorítása helyett –  sajnálatos módon – éppen ellenkező folyamatokat indít el.

(KDKA, Pittsburgh, MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre