Nagy a hesseni választás tétje

Kiszámíthatatlan következményei lehetnek a helyi választásnak a szövetségi szintű politikában, ha a választási eredmény megfelel az előzetes közvélemény-kutatásoknak, amelyek szerint a szövetségi szinten együtt kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága nagymértékben gyengül Hessenben.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkárának napokban tett nyilatkozata szerint a szövetségi kormány pártjainál, a CDU-nál, az SPD-nél és az október közepén tartott bajor tartományi választáson súlyos veszteségeket elszenvedett Keresztényszociális Uniónál (CSU) feszült a helyzet, és senki sem tudja százszázalékos biztonsággal megmondani, hogy mennyire marad stabil, és milyen dinamika bontakozik ki az egyes pártoknál.

 A hesseniek 72 százaléka elégedett pénzügyi helyzetével, történelmi mélységben van a munkanélküliség, a CDU és a Zöldek tartományi kormánya a lakosság többségének megelégedésére dolgozott az utóbbi öt évben. A választók azonban várhatóan mindezért csak a Zöldeket jutalmazzák. A CDU és a Hessenben ellenzékben lévő SPD valószínűleg jelentősen gyengül, ami elemzők szerint elsősorban a szövetségi kormány teljesítményével szembeni elégedetlenséggel magyarázható.
 

A két párt ezért arra buzdítja a választókat, hogy a tartományi ügyekről, és ne a szövetségi politikáról mondjanak véleményt voksukkal. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke a napokban pártja egy kasseli kampányrendezvényén úgy fogalmazott: „Ha dühösek mindazért, ami Berlinben zajlik, inkább írják meg nekem egy levélben”, és ne feledjék, hogy a választás „Hessenről szól”.
Az utolsó felmérések alapján továbbra is a CDU lesz az első számú politikai erő a tartományban, de támogatottsága a 26-28 százalékos sávba süllyed az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson elért 38,3 százalékról.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre