Gépjárműfelelősség-biztosítás: átlag 28 ezer forint lesz jövőre

10-15%-os díjemelkedés várható, emellett 150 ezer új szerződéskötőre számítanak a szakemberek. Itt az idő, november elején kezdődik a kampány!

Átlagosan 28 ezer forint lesz a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás (kgfb) éves díja” – mondta Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója csütörtök reggel az M1 hírfolyamában. A szakértő szerint a november elején kezdődő év végi kgfb-kampányban 10-15 százalékos díjemelkedés mellett 140-150 ezer szerződést váltó gépjármű-tulajdonosra számítanak a szakértők.

 Sebestyén László szerint azok az autósok, akik 2010 előtt vásárolták gépjárművüket (nagyjából minden negyedik üzembentartó) átlagosan 23-24 ezer forintot fizetnek a kötelező biztosításra, miközben az év közben szerződést kötők körülbelül 40 ezer forintos díjra számíthatnak. A biztosítási díj mértékét sok szempont alapján alakul ki, de az egyik legfontosabb paramétere, hogy milyen besorolásban van az adott autós. A 2010 előtt szerződést kötött emberek jelentős része a legmagasabb bónuszban, a 10-es kategóriában van, ők akár 50 százalékos kedvezményben is részesülhetnek.  A végső árat azonban az autó paraméterei, a legutolsó károkozás, a lakóhely, és az életkor is befolyásolja – mondta.

A biztosítóknak november 2-ig van lehetőségük új tarifát hirdetni; a szerződést felmondani legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal lehetséges – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.

(MTI, M1)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!