Újabb trükkök a tűzifa értékesítésben

Ma már nem mázsára, hanem kalodára adják a „dudálósok” a tűzifát!

A Nébih honlapján működésbe lépő adatbázis a tűzifa vásárlóknak segít majd, hogy sem a mennyiséggel, sem a fa eredetével ne tudják átverni őket az árusok.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új adatbázist helyezett működésbe a honlapján, amely immár rendszerezetten rögzíti a jogszerűtlenül feladott hirdetések adatait. Az adatok bárki számára ingyenesen hozzáférhetőek és a logikus keresőmezők segítségével könnyen, gyorsan, célirányosan elérhetőek. Előre láthatóan azok kerülnek majd be, akik nem az előre kifizetett összegnek megfelelő mennyiségű, fafajú tűzifát szállítják ki, továbbá a faanyag eredetét igazoló szállítójegyet és számlát sem adnak a vevőnek. Az ilyen esetek – amelyek megnehezítik vagy ellehetetlenítik az utólagos reklamációt – leggyakrabban a jogszerűtlen hirdetők esetében fordulnak elő, ezért a Nébih javasolja a tűzifavásárlóknak, hogy bizonytalan forrásból ne vegyenek tűzifát.

Vásárlás előtt tehát érdemes belenézni az adatbázisba, amelyben összegyűjtve megtalálhatóak a fiktív technikai azonosítók, valamint az ezekhez tartozó telefonszámok. A Nébih felhívja a tűzifavásárlók figyelmét, hogy amennyiben a számukra érdekes hirdetésben található adatok szerepelnek a jogszerűtlen hirdetések listáján, fokozott körültekintéssel járjanak el, ha mégis a vásárlás mellett döntenek.

Amennyiben a közzétett listán szereplő adatokkal kapcsolatban bármely személy vagy szervezet igazolni tudja faanyag-kereskedelmi tevékenységének jogszerűségét, az adatokat a hatóság eltávolítja vagy módosítja az EUTR honlapon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre