Tőkés Iohannisnak: a magyarság ne jusson a szászok sorsára

A román államfő legutóbbi nyilatkozata kapcsán az erdélyi magyarság problematikája is a fókuszba került.

Klaus Iohannis román államfő nemrég nyilatkozott arról, hogy “A többsebességes vagy a koncentrikus körök mintájára létrejövő Európa nem jelenthet megoldást”.  Iohannis nyilatkozata, valamint Nagy-Románia megalakulásának közelgő százéves évfordulója kapcsán érkezett néhány reakció, amely az erdélyi magyarság jelenlegi helyzetére reflektált. 

Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő felszólalásában arra kérte a román államfőt, hogy Európa jövője érdekében Magyarországgal és a visegrádi országokkal összefogva kelljen védelmére az európai értékeknek, keresztyén identitásának, a nemzetek szuverenitásának.    Kérte továbbá, hogy Románia centenáriumi időszakában ne csak a korrupcióval, hanem a “nacionálkommunista gyökerű magyarellenességgel” szemben is védelmezze a jogállamiságot, hogy “a magyarság ne jusson az elfogyatkozott erdélyi szászok sorsára, akiket a Ceausescu-diktatúra űzött el szülőföldjükről”. Tőkés László hasonlata azért is találó, mivel Iohannis maga is szász családból származik, rokonságának jelentős része a bajojországi Würzburgban él.

Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta, a román politika megosztja a helyi társadalmat. A képviselő arra kérte a román államfőt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy egyetlen polgár se érezze magát másodrendűnek saját országában. “Tartsa és tartassa tiszteletben a kisebbségek jogait anyanyelvükhöz, szimbólumaikhoz, tulajdonukhoz, szülőföldjükhöz” – fogalmazott a képviselő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre