Hamisak az ősrégi tekercsek?

Hamisítvány a washingtoni Bibliamúzeum gyűjteményében lévő holt-tengeri tekercsek egy része - állapították meg német kutatók. Az is lehetséges, hogy egy kisebb bűnügyi szektori is épült a tekercsek hamisítására.

Az 500 millió dollárból megvalósult múzeum kollekciójának központi részét képező tekercsek eredetiségét már a múzeum tavaly novemberi megnyitójakor sokan megkérdőjelezték. Egy német szakemberek által végzett vizsgálat most egyértelműen kimutatta, hogy az intézmény tulajdonában lévő 16 tekercstöredék közül legkevesebb öt hamisítvány.

A Kr. e. 3. és a Kr. u. 1. század között íródott holt-tengeri tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr. u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől néhány barlangba a Júdeai-sivatagban, a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán közelében.

A tekercsek első darabjait 1947-ben egy beduin  kecskepásztor találta meg egy barlangban, A későbbiekben további barlangokat fedeztek fel, összesen tizenkettőt.  Összesen kb. 900 tekercs került elő. A tekercseket hosszúkás (60 cm magas) agyagkorsók őrizték, amelyeket viasszal légmentesen lezártak, ez garantálta azt, hogy ilyen hosszú időn át fennmaradhattak. A utolsó barlangot nem is olyan régen, 2017-ben fedezték fel a kutatók.

A felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn, azóta tudósok nemzedékei dolgoznak a szövegrészletek összeállításán.

A tekercsek és töredékek többségét az izraeli régészeti hatóság (IAA) felügyeli, ám 2002 környékén nagy számú új tekercstöredék kezdett rejtélyes módon felbukkanni a piacon, noha a szakértők erősen kételkedtek azok valódiságában.

Mint hangsúlyozták akkoriban, ezeket a “leleteket” kifejezetten az Egyesült Államokban élő neoprotestáns (evangéliumi) keresztényeknek szánták, akik hajlandóak nagy pénzeket fizetni a tekercsekért. A szakértőknek a jelek szerint igaza lett: állítólag egy texasi papnevelde és egy kaliforniai egyetem is dollármilliókért vásárolt tekercstöredékeket.

A lelkes felvásárolók között volt annak idején a milliárdos Green család is, amely a művészeti és kézműves cikkek árusítására szakosodott oklahomai Hobby Lobby cég tulajdonosa és egyben a washingtoni Bibliamúzeum elsődleges támogatója. Az amerikai áruházlánc tavaly júliusban azzal került a figyelem középpontjába, hogy lemondott több ezer ősi iraki műtárgyról, köztük ékírásos kőtáblákról és kövekről, amelyeket a Közel-Keletről csempésztek az Egyesült Államokba oly módon, hogy szándékosan meghamisították a termékek eredetlevelét, továbbá beleegyezett egy hárommillió dolláros pénzbüntetés kifizetésébe.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre