Kedden dönt az EB az olasz költségvetés ügyében

Az Európai Bizottság megkapta határidőre a római kormány levelét, és annak alapján kedden dönt a következő lépésekről az aggályosnak tartott jövő évi olasz költségvetési tervezettel kapcsolatban - közölte a brüsszeli testület szóvivője hétfőn.

Mai sajtótájékoztatóján Margarítisz Szkínász, az EB szóvivője elmondta: a bizottság tagjai kedden megvitatják az ügyet, és utána döntenek arról, hogy miként járjanak el.

A bizottság október 18-án, csütörtökön levélben figyelmeztette Rómát, hogy a jövő évi büdzsé számai “súlyos és nyilvánvaló megsértését” jelentik az uniós kötelezettségeknek, a stabilitási és növekedési paktum előírásainak, a hiánycélok eltérése pedig “példa nélküli”. Október 19-én, pénteken az európai gazdaságért felelős uniós biztos is úgy nyilatkozott, hogy túl nagynak tarja a római kormány három évre tervezett hiánycélját, az olasz koalíciós kormány ugyanis a bruttó hazai termék 2,4 százalékára rúgó deficittel számol jövőre, ami háromszor nagyobb, mint amekkorát az előző kabinet célértékként meghatározott. Az Európai Bizottság úgy látta, hogy a 2019-es olasz költségvetést korrigálni kell.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonban “gyönyörűnek” nevezte a tervezetet, és úgy vélekedett, hogy ebben nincs semmi különös, más országok is szoktak kapni ilyen leveleket hasonló helyzetben, szerinte ráadásul Brüsszel kettős mércét alkalmaz.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke a vádat visszautasította, aláhúzva, hogy nincsenek negatív előítéleteik, az olasz tervezetet ugyanolyan szigorúan fogják megvizsgálni, mint más országok esetében. Hozzátette azt is, hogy a korábbiakban rendkívül elnézőek voltak Rómával, mivel “Olaszország az Olaszország”. Ezzel egy nagy felháborodást keltő korábbi kijelentését fordította át, amikor azzal indokolta, hogy miért nem indítottak eljárást Párizs ellen a túlzott államháztartási hiánya miatt, hogy “Franciaország az Franciaország”.

Október 20-án, szombaton az olasz kormánykoalíció bejelentette: hajlandóak megtárgyalni költségvetési tervezetüket Brüsszellel. Olaszországnak hétfő délig kellett válaszolni a jövő évi büdzsével kapcsolatos brüsszeli aggályokra. A levélben Giovanni Tria olasz gazdasági miniszter azonban továbbra is azt írta: “tisztában vannak vele, hogy olyan költségvetés-politikai utat választottak, amely nincs összhangban az európai uniós szabályokkal“.

Az olasz kormány elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, és ezzel konfrontációs pályára helyezkedett az Európai Bizottsággal szemben, nyugtalanságot okozva egyúttal a pénzügyi befektetők körében is. Egyes szakértők szerint a helyzet további növelheti a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországgal szemben.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre