Szent bogyók

Sokan szeretik a homeopátiás termékeket, ha az egészségük megóvásáról van szó. Harcos vitákat lehet hallani pro és kontra. Vannak akik, már-már vallási rajongással védik. Most a kormány is beleszólt a témába - adta hírül a hvg.hu. A patikusnak a homeopátiás gyógyszerről lebeszélő ajánlást kell adnia a betegnek. Írásban. De vajon mi is áll a dolgok hátterében? Ennek jártunk utána.

A homeopátia feltalálója Samuel Hahnemann német orvos (1755–1843). A homeopátia szó eredete a görög homoiosz pathosz kifejezés, amely hasonló bántalmat jelent. Hahnemann úgy gondolta, hogy azok az anyagok, amelyek bizonyos tüneteket  idéznek elő az egészséges embernél, képesek gyógyítani a hasonló bántalmakat okozó, hasonló tünetekkel járó betegségeket. A káros mellékhatások elkerülése céljából hatóanyagait erősen hígította. A homeopátiás szerek annál hatékonyabbak, minél nagyobb hígításúak; az erősebb hatású szerekben az eredeti hatóanyag egyetlen molekulája sem található meg.

És éppen ez a tény az, amely a szakma legtöbb ellenérzését kiváltja. Ha egy homeopátiás szer neve mellett D23-nál nagyobb számjelzés szerepel, akkor az csak tiszta alkoholt vagy tiszta tejcukrot tartalmaz, semmi egyebet. Joggal teszik tehát fel a kérdést a tudósok, hogy a “semmi” hogyan képes gyógyító erővel bírni?

Azt lehet mondani, hogy a homeopátia leginkább egy hatékonynak vélt zárt “hitrendszer”, amely igencsak távol van minden tudományos megalapozottságtól. Érdemes, biztos, ami biztos, kicsit utánajárni, hogy akkor az “alapító atya” milyen hitbéli alapokra helyezte újszerű tudományát? 

Samuel Hahnemann szabadkőműves volt. Vajon miért nem lepődöm meg? A neoplatonizmusban, a hermetikában, a reneszánsz ezotericizmusban és a felvilágosodás korabeli deizmusban gyökerező filozófiai eszmékre alapozta kialakított “gyógymódját”. Nyíltan elutasította a kereszténységet és azzal együtt Jézus Krisztust, valamint a megváltást. Jézus keresztje nem hoz gyógyulást őszerinte. De az új tudomány valódi gyógyulásokhoz vezet. Az ezoterikus alapok tehát egyértelműek a feltalálónál. És innentől kezdve a hosszútávú romboló hatás magától értetődik.

A hvg.hu a kormány részéről hadüzenetként értékeli a most bevezetendő intézkedéseket. A homeopátiás készítmények visszaszorítását alantas anyagi megfontolásokkal magyarázzák. Az államnak szükséges a hagyományos gyógyszerekből befolyó TB. A gyógyszertárak polcairól a homeopátia kuruzsló szereit teljesen kitiltani nem lehet, mert a létüket az EU védi. Ezért a korlátozás maradt az egyetlen eszköz a szabadkőműves támadás visszaszorítására.

(forrás: Magyar Kurír, hvg.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre