Halloween: tök mindegy?

Közeledik a Halloween. A mai negyvenesek nem nagyon emlékeznek arra, hogy gyerekkorukban töklámpásokkal ijesztgették volna őket. Amióta mindent szabad idehaza is, azóta a gonosz szellemeknek is bejárásuk van Magyarországra. Számos próbálkozást láthattunk csak az utóbbi időben arra, hogy mondjuk éppen a kormány hogyan próbálja ezekkel a hatásokkal felvenni a kesztyűt. Gender szaknak befuccsolt, homeopátiás szerek csak követelésre kaphatók, stb... Most éppen egyházi körökből érkezik az impulzus, hogy inkább ne az ördöggel cimboráljunk...

A budapesti Horváth Mihály téri katolikus templomba invitálja az érdeklődőket a helyi plébános. Közös imára hív meg mindenkit azokért, akiket megkísértenek a démonok, a gonosz szellemek. Empatikus magatartás. A szellemi erőre szellemi erővel válaszol. Közben egyre jobban tisztulhat a fejekben, hogy melyik oldalra is érdemes felsorakozni.

Holy-ween. Szellemes, akarom mondani ötletes címadás, amely egyértelműen kifejezi a kontrát.

De vajon tényleg olyan ördöngős a gyökere ennek a kereskedelmet megmozgató, a szentekről megfeledkező “ünnepnek”? A történet több mint 2000 éves. Október 31-e az Új év kezdetét jelentette a kelta druidáknak, akik papok, varázslók és jósok voltak. Nem hittek az egy igaz Istenben, hanem sok istent imádtak. Hitük szerint ezen az éjszakán Samhain, a holtak ura előjön, és összegyűjti a halott lelkeket – tudósít a 777blog.hu. Az ünnep Írországból indult, majd Amerikában és más országokban is elterjedt. A Halloween angol szó annak a kifejezésnek a rövidítéséből alakult, melynek jelentése: „mindenszentek előestéje”. Ezen az estén a varázslók répát vagy tököt vájtak ki, és mécsest tettek a belsejükbe. Az így készített lámpásokat aztán kiaggatták a házukra, és így kiáltoztak: „Ajándék vagy átok!” Azokat, akik semmit nem áldoztak Samhainnak, megátkozták.

A katolikus kezdeményezésnek kimondott szándéka, hogy Magyarország szebb és jobb lehessen, amikor azt írják a meghívójukra: “töltse el Jézus öröme és világossága minden magyar szívét!

Az alkalom helyszíne: Budapest, VIII. ker. Horváth Mihály téri Szent József templom. Kezdés: október 31-én, 20.30-tól.

Iratkozzon fel hírlevelünkre