Szükség van a kerítésre, de egy hatalmas ajtót kell rajta nyitni

A 168 óra Böjte Csabával készített interjút a migránsok befogadásának kérdését is firtatva. A ferences szerzetes, aki gyerekeket karol föl, és ment meg, megadva nekik az értelmes, élhető jövő lehetőségét, meglepő egyszerűséggel teszi helyére a migráció körüli aggályokat.

A szerzetes maga is a saját bőrén tapasztalta meg, mit jelent a gyűlölet az életében. Édesapját azért zárták börtönbe 56 után, mert verset írt a forradalomról. A szekus rezsim olyannyira megkínozta őt, hogy hiába szabadulhatott idő előtt, azonnal meg is halt. Apja korai elvesztése után a bosszú kezdeti érzését felváltotta benne a hit, hogy az ember eredendően jó. A sötétség nem jó, mert abban elbotlanak az emberek. Emiatt érdemes inkább gyertyát gyújtani.

A migráns is eredendően jó – vallja az interjúban a szerzetes pap. Ez nincsen ellentétben azzal, hogy nem ellenzi a déli határainkat védő kerítést. “Amikor az árva gyerekeket beengedjük a házainkba, egyúttal be is fogadjuk őket. Menekülteket is csak akkor engedhetünk be Európába, ha képesek vagyunk befogadni, azaz integrálni őket.”

(forrás: Mandiner)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre