A rabság ezer napja

Ezer nap is eltelt már, mióta a 84 éves ausztrál orvost, Ken Elliottot elrabolták Djiboból Burkina Fasoban, 2016 január 15-én. A családja szabadulásáért könyörög.  Elrablását a Szahara Emirátusa – az Al-Kaida az Iszlám Magrebben egy csoportja (AQIM) – vállalta magára.

 

 

Dr. Elliott a feleségével együtt egy 120 ágyas klinikát üzemeltetett Djiboban több mint 40 éven át, egészen az elrablásukig. Jocelyn Elliottot szabadon engedték 2016 februárjában. Akkor úgy nyilatkozott, hogy nem hagyná el Burkina Fasot, de a kórházuk többé nem üzemel.

A Burkina Fasoban dolgozó emberjogi aktivista és újságíró Gideon Vink a Facebookon tett közzé egy bejegyzést Djiboban tett legutóbbi látogatásáról, melyben Dr. Elliott kórházát is megmutatta.

„A kórház elhagyatottnak tűnik, de néhány jóakaratú önkéntes szépen karban tartja. Úgy néz ki, várják az orvost, hogy visszatérjen szolgálatába és üdvözölje a pácienseket”- írta Vink.

A „szegények doktoraként” is ismert Dr. Elliott ingyenes ellátást biztosított, jelentős pénzösszegeket spórolva ezzel az pácienseknek.

Klinikája bezárása után az emberek rossz utazási körülmények közt, több száz mérföldet kénytelenek megtenni egészségügyi ellátásért Ouagadougou fővárosba. Nincs pénzük az útra, szállásra és magára a kezelésre sem. A gyermekeket és időseket ez fokozottan érinti.

„1000 napja, hogy a legszegényebbeknek nincs hozzáférésük elfogadható egészségügyi ellátáshoz. Míg Djiboban voltam, emberek mesélték, hogy unokatestvéreiket, nővéreiket, anyjukat kezelte Dr. Elliott. A doktor, 1000 nap fogság után, 84 évesen, már nincs abban a korban, hogy el legyen zárva valahol a sivatagban”- mondta Gideon Vink.

Ezen fordulóponthoz érkezve, felesége és fia egy kérelmet tettek közzé a Facebookon, Dr. Elliott szabadonbocsátásáért: Jocelyn fuláni nyelven beszélt, hogy közvetlenül férje fogvatartóihoz beszéljen.

„Béke legyen veletek és családjaitokkal”- mondja Mrs. Elliott a videóban. „Hálás vagyok, hogy 2016 februárjában úgy döntöttek, hogy feltétel nélkül elengednek engem. Dr. Elliott utolsó éveit éli, kérem, engedjék el őt is.”

„A férjemnek nem volt egy egyszerű és kényelmes élete: 46 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy itt alapít családot köztetek, barátaink, szomszédaink között. Isten segítségével több ezer műtétet hajtott végre, sokak életét megmentve ezzel. Azok, akik segítséget kértek, gyakran messziről érkeztek, és a nap minden órájában jöttek hozzánk.”

Jocelyn Elliott megköszönte a djiboi embereknek is támogatásukat és kifejezte szándékát, hogy szeretne találkozni férjével, hogy utolsó éveiket együtt tudják tölteni.

Fiuk, David, francia nyelven úgyszintén édesapja szabadon engedésére kérte az elrablókat:

„Alázatosan kérdem: nem érdemli meg az önök nagylelkűségét? Régóta nem hallottunk már apám egészsége felől. Ő egy idős ember és nagyon aggódunk érte. Szeretnénk önökkel kommunikálni az ő egészségét illetően”- mondta David.

Ez év januárjában ezrek vonultak ki Djibo utcáira, hogy felszólítsák a kormányt Ken Elliott kiszabadítására, tüntetve azért is, mert az ígéretekkel ellentétben nem nyitották újra a város egyetlen kórházát. Az elnöknek címzett nyílt levelet hangosan felolvasták, kérve: folytatódjon a klinikai ellátás. A helyiek azonban még mindig várnak.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: World Watch Monitor, Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre