Az azonos neműek házasságáról rendeznek népszavazást Tajvanon

A konzervatívok célja az, hogy az azonos neműek egybekelését a polgári törvénykönyvön kívülre helyezzék, külön jogszabályt alkossanak ebben a kérdésben, és hagyják ki az LGBT-közösséget a szexuális felvilágításból. 

 

 

A helyhatósági választások mellett egyszerre kilenc referendumot tartanak Tajvanon november 24-én, ötöt a homoszexuálisok jogairól – közölte kedden a sziget választási bizottsága. A választásra jogosultak egyebek közt arról dönthetnek majd, hogy kiterjesszék-e a házastársi kapcsolattal járó jogokat az azonos neműekre. A tajvani alkotmánybíróság ugyanis tavaly májusban kimondta, a polgári törvénykönyv alapján nem lehet megtiltani az azonos neműek egybekelését, és két évet adott a törvényhozásnak, hogy terjessze ki rájuk is a házastársakra vonatkozó jogokat.

A törvényhozás azonban még nem jutott ez ügyben előre a konzervatív ellenállás miatt, egyes képviselők ráadásul azt szorgalmazzák, hogy külön törvényt hozzanak az azonos neműek frigyére vonatkozóan. Egy másik referendumon pedig arra kell válaszolniuk majd a voksolóknak, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás tananyagába bevegyék-e az LGBT-közösséget (leszbikusok, melegek, bizsexuálisak és transzneműek) érintő kérdéseket.

A népszavazások Tajvanon jogilag kötelező érvényűek. Kezdeményezésükhöz 280 ezer aláírást kell összegyűjteni. A dpa német hírügynökség jelentése szerint minden referendumot televízióban sugárzott nyilvános vitának kell megelőznie.

A dpa szerint a konzervatívok célja az, hogy az azonos neműek egybekelését a polgári törvénykönyvön kívülre helyezzék, külön jogszabályt alkossanak ebben a kérdésben, és hagyják ki az LGBT-közösséget a szexuális felvilágításból.

Melegjogi aktivisták számos eseményt szerveztek, hogy ügyükhöz támogatást szerezzenek. Csien közölte: az idei LGBT-felvonulás október 27-én lesz Tajpejben. Reményének adott hangot, hogy sokan elmennek a fesztiválra, és megmutatják, hogy változáson megy át a tajvani társadalom.

A többi referendum a légszennyezésről, az energiatermelésről, az élelmiszer-biztonságról szól, valamint arról, hogy miként jelenítsék meg Tajvant a nemzetközi sporteseményeken.

MTI/S4C

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre