Többpárti szlovák parlamenti delegáció tanulmányozza az üldözött keresztények támogatásának magyar modelljét

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár meghívására többpárti szlovák parlamenti delegáció érkezett Budapestre 2018. október 11-én. 

A látogatás célja, hogy a delegáció tájékoztatást kapjon a magyar Országgyűlés 2016-os ötpárti országgyűlési határozatáról, amely a vallási kisebbségek, különösen a keresztények elleni diszkriminációval szembeni fellépésre szólít fel.

A kormánypárti és ellenzéki pártokból álló küldöttséget fogadta dr. Sölch Gellért, az EMMI stratégiai helyettes államtitkára, aki a határozattervezet kidolgozásában maga is részt vett. A magyar és a szlovák fél is fontosnak tartja, hogy az illegális bevándorlás  vagy a fogyasztóvédelem mellett az üldözött keresztények ügye is a V4-es együttműködés témái közé kerüljön.

Azbej Tristan államtitkár bemutatta a vendégeknek a magyar kormány üldözött keresztények megsegítése érdekében tett intézkedéseinek gyakorlati eredményeit és egyeztetett a konkrét együttműködés kialakításának lehetőségéről is. Az államtitkár rövidesen Pozsonyba utazik egy nemzetközi konferenciára, ahol tovább folytatják a megbeszéléseket egy V4 szintű együttműködésről.

A szlovák delegáció tagjai – programjuk záróeseményeként – részt vettek a hazánkban tartózkodó két szír protestáns egyházi elöljáró előadásán a Károli Gáspár Református Egyetemen. Az államtitkárság rendszeresen hív meg közel-keleti egyházi vezetőket hazánkba, hogy közvetlenül informálják az érdeklődőket a közel-keleti, üldöztetést szenvedő keresztények helyzetéről.

Forrás: kormany.hu

Kép: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre