Politikai fogolynak tekinti a két bebörtönzött székely fiatalt a magyar fél

A körülményekhez képest jól van a terrorvád miatt elítélt két romániai magyar férfi – nyilakozta Bajkai István fideszes képviselő, aki Lomnici Zoltánnal, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökével együtt látogatta meg az elítélteket a csíkszeredai börtönben. Beke István és Szőcs Zoltán öt év börtönt kapott, a román bíróság szerint robbantani akartak a román nemzeti ünnepen.

Csíkszereda egyik börtönében tartják fogva Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt már több mint 100 napja, miután július elején, az elsőfokú ítéletet megváltoztatva 5 évre ítélte el őket a Román Legfelsőbb Bíróság. A vád korábban – az egyiküknél talált petárdák miatt – az volt, hogy házi készítésű bombát akartak felrobbantani 2015-ben a román nemzeti ünnepen. Családtagjaik szerint politikai leszámolás zajlik.

Az ottani magyarok többször utcára vonultak és követelték, hogy engedjék szabadon a két férfit. Az Erdélyi Magyar Néppárt péntekre meghirdetett gyertyás demonstrációját azonban a helyi hatóságok megtiltották – idézte fel az M1 csatorna.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes alelnöke és az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a börtönben meglátogatta Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akik a körülményekhez képest jól vannak. Tájékoztatták őket, hogy mindent elkövetnek a szabadon bocsátásukért, és nem hagyják, hogy román oldalról megfélemlítsék az erdélyi magyar közösséget.

„Nem csak a két székely fiatalt, hanem az erdélyi magyarságot tartják fogva. Ennek az ítéletnek semmi más üzenete nincs, mint, hogy a centenárium évében megmutassák a románok, miként viszonyulnak az itt élő magyarokhoz és a magyar nemzethez” – fogalmazott Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Bajkai István arról beszélt: egyes romániai médiumok és politikai szereplők arra próbálnak az ítélettel példát hozni, hogy Erdélyben terrorizmus van. Szerinte a két férfit ártatlanul ítélték el. Hozzátette, elsősorban a román jogrendszer szerinti lehetséges megoldásokon dolgoznak a politikai fogolynak tekintett székelyek kiszabadításáért, de készek elvinni az ügyet az európai fórumokra is.

(M1, hirado.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre