Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek a püspöki szinódusról: segítenünk kell a menekültek visszatérését

Két főpásztor képviseli Magyarországot a fiatalokról szóló szinóduson: Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi püspök és Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita érsek, aki a Vatikáni Rádiónak beszélt a szinóduson elhangzottakról.  

 

Kocsis Fülöp érsek a felszólalásában a keleti egyházak képviseletében az üldözött keresztények, és a szenvedő Közel-keleti egyházak helyzetére mutatott rá. Mint mondta: a befogadás keresztény kötelességünk, ugyanakkor még fontosabb, hogy hozzásegítsük a hazájukat elhagyó fiatalokat ahhoz, hogy megerősödve visszatérhessenek szülőföldjükre és tovább élhessék hagyományaikat.

“Nagyon örülök annak, hogy az előkészítő dokumentum foglalkozik a migráns fiatalok helyzetével is. Hiszen ez is az idők jelei közé tartozik, hogy ma a hivatásukat kereső fiatalok jelentős hányada otthonától, családjától, kultúrájától elszakítva él, vagy készül arra, hogy ezektől az életbevágóan fontos gyökerektől elszakadva keresse a maga helyét és boldogulását a világban” – mondta el felszólalásában. 

“Súlyos felelősségünk, hogy sem ezek az egyházak, sem az ezekhez tartozó fiatalok ne tűnjenek el a világ forgatagában.”

Kocsis Fülöp arról is beszélt, hogy “keresztény kötelességünk nem csak a befogadás, hanem az otthonmaradás illetve a visszatérés fontosságának hangsúlyozása és annak tevékeny segítsége is. A gyökereitől megfosztott fiatal hivatásának megtalálása igen kevés kivételtől eltekintve csaknem lehetetlen az új hazában.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

 

Forrás és kép: Vaticannews

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre