Kockázatos az Európai Bizottság meghirdetett programja

Orbán Viktor miniszterelnök "horrorgyűjteménynek" nevezte az Európai Bizottság legfrissebb programját. Ebben a humanitárius vízum kiadása is szerepelne, ami a biztonságpolitikai szakértő szerint jelen körülmények között kockázatos.

Olyannyira kockázatos Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint a humanitárius vízum, hogy akár ezrek tűnhetnének el a különböző országokban. A humanitárius vízum bevezetése az Európai Bizottság azon programjának a része lenne, amiről Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, “horrorgyűjtemény egy magyar ember számára”. 

Ez állandó betelepítési programról, legális migrációs útvonalak megnyitásáról, afrikai országokkal közös kísérleti migrációs programokról és humanitárius vízum bevezetéséről szól, továbbá bevonná az NGO-kat a vízumelbírálásba, elvenné a határvédelmet a tagállamoktól, és átadná a Frontexnek, ahol már nem határvédelemről beszélnek, hanem határmenedzsmentről.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában elmondta: a humanitárius vízum nem új dolog, több országban alkalmazzák. Mivel vízum, ezért ahhoz adatokat kell szolgáltatni. Ezek alapján az adott ország hatóságai eldöntik, hogy megadják-e a beutazási engedélyt. Belgiumban például az elmúlt két évben 1200 ember kapott ilyen vízumot.

A humanitárius vízum egy legális, reguláris beutazási engedély, amely csak az adott országban érvényes, más országba nem lehet vele menni. Érvényessége időhöz kötött, általában 3 hónapra adják meg, de indokolt esetben lehet hosszabb időre kérni – fejtette ki.
 A szakértő megjegyezte: kérdés, hogy az illető betartja-e az időt, amire megkapta a vízumot. Az embereket nem lehet követni. Gyakran előfordul, hogy az emberek eltűnnek szem elől és ott maradnak az országban. Az Egyesült Államoknak is vannak problémái emiatt – mondta el Kis-Benedek József.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre