Rettegnek a kárpátaljai magyarok

Bár péntekre letiltották annak a weboldalnak a Facebook oldalát, amelyre a hét elején a Mirotvorec (Béketeremtő) szélsőséges szervezet több száz kettős állampolgárságú kárpátaljai tisztviselő és helyi önkormányzati képviselő személyes adatait tette fel, Kárpátalján pánikhangulat uralkodik a szakértők szerint.

Szijjártó Péter szerint ami Ukrajnában zajlik, az „gyakorlatilag egy állami támogatással, állami bátorítással végrehajtott gyűlöletkampány a magyar nemzeti közösség tagjaival szemben”. A külgazdasági és külügyminiszter ezt annak kapcsán mondta, hogy az ukrán nagykövet azt mondta, az ukrán államnak nincs köze sem a Mirotvorec-listához, sem a parlament honlapján megjelent petícióhoz. Szijjártó Péter hazugságnak nevezte az állítást. A hét elején megjelent weboldal egy úgynevezett “halállistát” tartalmaz, melyen kárpátaljai magyarok és kettős állampolgárok szerepelnek – az oldal az ő kollektív deportálásukat és kitoloncolásukat szorgalmazza. Szijjártó szerint a lista olyan személyes adatokat is tartalmaz, amelyeket kizárólag titkosszolgálati, kormányzati forrásból érhettek el. Az is kiderült, hogy Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, valamint laktanyákat épít a magyar határ közelében, így a külügyminiszter minden bizonnyal joggal gondolja azt, hogy az ukrán állam gyűlöletkampányt folytat a magyarok ellen.

A Magyar Idők szombati száma helyi tudósítást közölt, amelyből az derült ki: pánikhangulat uralkodik Kárpátalján. A lap Andrij Zolotarev ukrán politológust idézi, aki szerint a megfélemlítés nem fog gátat vetni a kettős állampolgárság terjedésének. „A kiszámíthatatlan belpolitikai helyzet, a gazdasági pangás és az egyre erősödő nacionalizmus még többeket fog arra ösztökélni, hogy más – magyar, román, lengyel – EU-s tagállamok útleveléhez juthassanak hozzá. Ez ugyanis egyfajta biztonságot, legrosszabb esetben menekülési útvonalat biztosíthat nekik” – fogalmazott az elemző.

Fedinec Csilla, az MTA Kisebbségkutató Intézet ugyanerről beszélt az M1 műsorában. A szakértő szerint egy kárpátaljai magyar hétköznapjaiban jelenleg a félelem uralkodik, hiszen nagyon nehéz szelektálni és értelmezni a jelenlegi helyzet kapcsán megjelenő híreket, amelyek ukrán és magyar oldalról is megjelennek a sajtóban. Az elemző úgy véli, a hírek egzisztenciális bizonytalanságot és fenyegetést keltenek az emberekben.

Bár péntekre a listát leközlő weboldal Facebook-oldalát tömegesen jelentették gyűlöletkeltés miatt, így ideiglenesen letiltották azt, Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint a honlapon megjelenő bejegyzéseket, és minden ilyen hasonló kijelentést a jelenlegi helyzetben komolyan kell venni.” Egy olyan hibrid háborúba keveredett bele Magyarország, amely valójában az oroszokról szól, csak Oroszországgal szemben Ukrajna nem mer nyíltan szembeszállni” – mondta a szakértő a Kossuth Rádióban.

Ferdinic ennek ellenére azt mondja, a petíció nem jelenti azt, hogy  a kettős állampolgárokat egyik napról a másikra deportálják az országból. Ehhez 25 ezer aláírásra lenne szükség, ami nyilvánvalóan nem fog összegyűlni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre