Rétvári: az állami szervek fokozottan készülnek a téli hajléktalanellátásra

Mint azt az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton bejelentette, az Országos Mentőszolgálat elindítja "gondoskodó csoport" elnevezésű járműveit.

Rétvári Bence a mentőszolgálat Markó utcai telephelyén tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, október 15-én lép hatályba a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés.
“Arra készülünk, hogy többletsegítséget adjunk mindazoknak, akik az utcán élnek” – fogalmazott.

 Fontosnak nevezte, hogy

a hajléktalanok bekerüljenek az őket fogadó szállókra,

és hozzátette, hogy soha nem voltak ezek a férőhelyek maximálisan kihasználva.

Felidézte, a kormány 9 milliárd forintot költ hajléktalanellátásra; 9800 éjszakai szálláshelyet biztosítanak, ami mellé további 1600 többletkapacitás nyitható, illetve 7600 nappali melegedőt vehetnek igénybe az arra rászorulók. Ezenkívül a kormány döntött egy 300 millió forintos tartalékalapról is, amelyet a többletfeladatok ellátására képeztek. Ebből a forrásból mind állami, mind karitatív szervezetek kapnak támogatást.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, három – a mentésből már kivont – autóval nyújtanak segítséget az aktuálisan nem életmentő ellátásra, hanem szociális gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek. A mentők gondoskodó csoport szolgálata abban segít, ha valaki önerejéből nem képes eljutni egy hajléktalanellátóba. Az autókon saját munkatársak dolgoznak, akik a feladatra önként jelentkeztek, munkájukért bérezést kapnak – tette hozzá Győrfi Pál.

A szóvivő kiemelte: tévhit, hogy csak a téli mínuszok okozhatnak kihűlést, már fagypont feletti hőmérsékletnél is fenyegethet a kihűlés veszélye, ha az illető leromlott állapotban van. A gondoskodó csoport autói folyamatos kapcsolatot tartanak a hajléktalanellátó intézményekkel, és azt remélik, hogy még több rászorulónak tudnak segíteni – mondta Győrfi Pál.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre