Irak: az elhúzódó kormányalakítás veszélyezteti a biztonságot

A Közel-keleti ország egyre közelebb kerül a kormányalakításhoz, azonban a folyamat lassúsága lehetőséget ad arra, hogy a fegyveres milíciák újra megerősödjenek, ami eddig is súlyos kihívás volt Irak számára. 

 

Október elején sikerült megválasztani Irak új elnökét és miniszterelnökét. Előbbi az iraki kurd Barham Salih lett, aki korábban Iraki Kurdisztán miniszterelnöke is volt. Vele együtt kinevezték Adel Abdul Mahdi-t az ország miniszterelnökévé, aki korábban olajügyi miniszter volt és vallását tekintve síita, aminek még a továbbiakban jelentősége lehet az iráni befolyás szempontjából.

Az öt hónapig tartó kormányalakítás nem volt jó hatással a belbiztonsági helyzetre, hiszen az elmúlt években elért eredményekre lehetne építeni az ország jövőjét, azonban a lakosság az ország különböző részein többször is az utcára vonult, mert a súlyos gazdasági válság ellátási problémákhoz is vezetett.

A május óta tartó kormányalakítási folyamat nagyban hozzájárult a biztonsági helyzet hanyatlásához, ami a vallási kisebbségek, köztük a jelentős számú keresztény közösséget is negatívan érintette. A főváros, Bagdad környékén élők arról számoltak be az ICC-nek, hogy nem ritkán fordulnak elő fegyveres leszámolások és az országnak egy jelentős részét még mindig milíciák irányítják.

Egy bagdadi kereskedő azt is elmondta, hogy jelentős különbségek vannak a muszlimok és keresztények fizetései között, ami meglátszik a lakhatási körülményekben is.

Ezért sokan gondolják úgy, hogy ha lehetőségük van elhagyni az országot, akkor habozás nélkül meg is teszik, de erre nem mindenki képes, mert nehéz elhagyni az otthonukat és a szülőföldet.

 

Forrás: International Christian Concern/Al Jazeera, YouTube

Kép: Thaier Al-Sudani/Reuters

Iratkozzon fel hírlevelünkre!