Balesetet szenvedett az orosz Szojuz MSZ-10 űrhajó

MTI – Baleset történt a Szojuz MSZ-10 űrhajó egyik hajtóművével szerdán a kazahsztáni Bajkonurból történt felbocsátást követően, a fedélzeten lévő orosz és amerikai űrhajós életben van.

Cikkünk folyamatosan frissül

11:24: A Russia Today információi szerint az űrhajó sikeres kényszerleszállást hajtott végre, az űrhajósok élete nincs veszélyben.

A Russia Today linkjén keresztül élő közvetítés követhető nyomon az eseményekről ITT.

Az információkat a kazah belügyminisztérium is megerősítette, a földet ért űrhajósokat teljes körű orvosi vizsgálat alá fogják vetni.

Jelenleg négy helikoptert van úton az űrhajósok kimentésére, a későbbiekben a meghibásodott rakétát ki fogják vizsgálni. 

Az űrhajót a Bakonurban található űrállomásról lőtték fel, a misszió célja az orosz Alekszej Ovcsinyin és az amerikai Nick Hague űrhajósoknak a nemzetközi NASA űrállomásra való szállítása lett volna. Először egy robbanást észleltek, s ezt követte a hajtómű meghibásodása.

11:53: Az orvosok kiértek az űrhajósokhoz, a helyszíni vizsgálat során nem találtak rajtuk sérüléseket, mindemellett kórházba szállítják őket további vizsgálatok végrehajtása végett.

A 47 éves Ovcsinyin már korábban 172 napot eltöltött a nemzetközi űrállomáson, a 43 éves Hague-nak viszont ez volt az első űrrepülési kísérlete. 

Amikor kiderült, hogy probléma van a hajóval, az esemény élő közvetítését megszakították.

12:37: Némileg aggasztó, hogy az űrhajósokat nem Kazahsztánban látják el, hanem Moszkvába fogják szállítani. 

12:38: Továbbra is tisztázatlan, hogy mi okozta a balesetet, a szakértőknek két feltételezése van: az egyik szerint a hajóról az első kiegészítő blokk nem vált le időben, a második szerint viszont éppen ez ütődött neki a hajó vázának és okozta a sérülést 

Az oroszok az esemény hatására egyelőre felfüggesztették azokat az tervezett úrrepülő missziókat, amelyek embereket is szállítanának az űrbe.