Jövőre több ezer kopt zarándokolhat a Szentföldre

Az újév kezdetével nagyobb számban zarándokolhatnak az egyiptomi koptok Jeruzsálembe és a Szentföld többi zarándokhelyére – közölte közleményében a Kopt Ortodox Egyház. Az egyiptomi keresztények Izrael állam kikiáltása óta el voltak tiltva a Szentföld látogatásáról. 

 

2019-től kezdve II. Teodor kopt ortodox pápa feloldotta a keresztények szentföldi zarándoklatának korlátozását. Ennek hatására már most nagy érdeklődés tapasztalható az utazási irodákban, több ezer kopt keresztény máris lefoglalta szállását Jeruzsálemben és Betlehemben.

Rengeteg érdeklődő van az irodáinkban. Nem győzzük fogadni az ügyfeleket. Már most sokan lefoglalták a szállásukat a húsvéti időszakra. A legtöbben Jeruzsálembe illetve Betlehembe szeretnének zarándokolni – mondta Muna Marzouk, egy kairói utazási iroda alkalmazottja.

Az egyiptomi kopt keresztények a III.-IV. századtól rendszeresen zarándokoltak a Szentföldre. Ezt a folyamatot a palesztin-izraeli konfliktus függesztette fel, miután a Palesztinába emigrált európai zsidóság 1948-ban kikiáltotta a független izraeli államot.

1978. szeptember 17-én a washingtoni Fehér Házban Anvar Szadat egyiptomi elnök és az izraeli miniszterelnök, Menahem Begin aláírta a Camp David-i egyezményt. Ezzel a két ország békét kötött egymással.

Viszont II. Shenouda, az akkori kopt pápa, ellenezte a békeegyezményt, mivel meglátása szerint abban a keresztény palesztinoknak nem voltak biztosítva a jogaik. Ezért a kopt pápa először megtiltotta, majd szigorúan korlátozta a szentföldi zarándoklatot.

Ez idáig csak a negyvenedik életévüket betöltő koptok kaphattak korlátozott számban engedélyt, hogy Izraelbe vagy a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területekre utazhassanak. Ezt oldotta fel most II. Teodor pápa aki Shenouda pápát követte a Kopt Ortodox Egyház élén. A jövő évtől kezdve megszűnik a korhatáros korlátozás, így több ezer fiatal kopt keresztény látogathatja meg a kereszténység legszentebb helyeit.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás és kép: Linga.org

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre