Szíriai bombázás – keresztény falura támadtak a lázadók

A támadás múlt pénteken történt este fél hét körül, amikor az utcán a legnagyobb volt a forgalom. A legújabb hírek szerint a halottak közül öten tizenöt év alatti gyerekek voltak.

 

A tizenkét halálos áldozatot követelő támadásban még legalább húszan megsérültek. Az International Christian Concern értesülései szerint a rakétatámadás repeszbombákat is tartalmazott, aminek az a célja, hogy a becsapódás helyszínén még nagyobb kárt okozzon.

Mhradeh település Szíria Észak-nyugati részén, Idlibtől délre nagyjából száz kilométerre található, ami azért fontos, mert ez a terület maradt egyedül a szíriai kormányellenes lázadócsoportok irányítása alatt. Mhradeh azonban már a szíriai kormányerők irányítása alatt áll ezért stratégiai jelentőséggel bír az Idlib tartomány elleni offenzíva miatt.

A város lakosságának legnagyobb része keresztény, akik áldozatul esnek a lázadócsoportok támadásainak.

Az erősen szíriai kormánybarát Al-Masdar News szerint „a dzsihadisták által uralt területhez való közelsége miatt Mhradeh lett az egyik fő célpontja többek között a Hay’at Tahrir Al-Sham és a Szabad Szíriai Hadsereg támadásainak.” A jelentés szerint a lázadók arra válaszul indítottak támadást a város ellen, hogy Észak-Szíriába jelentős mennyiségű csapatokat csoportosítottak át az Idlib tartomány elleni támadás felkészülésére.

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Szervezet (The Syrian Observatory for Human Rights) szerint a támadást az Ansar al-Tawhid nevű csoport indította, amely tizenkét életet követelt. A World Watch Monitor szerint a városban szombaton esküvőt tartottak volna, ehelyett másnap saját halottaikat temették el.

Az Al-Masdar News hozzáteszi, hogy a Jund Al-Aqsa nevű csoport és a Szabad Szíriai Hadsereg múlt hét hétfőn indított offenzívát Mhradeh ellen és előbbi feltehetően Al-Qauda kapcsolatokkal is rendelkezik.

A szíriai helyzetet tovább bonyolítja, hogy a felkelőket támogató USA és a kormányerők oldalán álló Oroszország és Irán saját fegyveres csapataik révén vívják az ún. proxy-háborút, amely az utóbbi javára eldőlni látszik, ami azt jelenti, hogy Bashar el-Aszad maradhat Szíria elnöke.

Fotó: Dagen

Iratkozzon fel hírlevelünkre