Open Doors: Idén már több mint háromezer keresztényt öltek meg

A világ a legüldözöttebb vallása a kereszténység. Több mint kétszáz millió keresztény él folyamatos veszély alatt.

 

 

Pontos adatok még nincsenek, de az Open Doors információi szerint 2018 első félévében 3066 keresztényt öltek meg a hite miatt.

A keresztény emberi jogi civil szervezet közlése szerint a háromezer lemészárolt ember mellett 1252 keresztény raboltak el, 1020 keresztény nőt erőszakoltak meg és 793 templom ellen hajtottak végre terrortámadást.

Az adatokat ötven országból gyűjtötték össze, ahol a legtöbb atrocitás éri a keresztény közösségeket.

 

Az egyes országok nevére kattintva az S4C.News adott államra vonatkozó hírei, írásai között tallózhat.

Az országok közül a lista első helyén 2002 óta Észak-Korea áll. Az ázsiai országban bűncselekménynek számít bármilyen, mások mellett így a keresztény vallás gyakorlása is. A templomok, imaházak építésének korlátozása, illetve a mindennapi társadalmi élet körülményeinek befolyása elérte a 99.8%-ot. A keresztény hívők ellen elkövetett atrocitások aránya 63%.

A lista második helyét Afganisztán tölti be, ahol a korlátozások aránya csak három százalékkal és a keresztények ellen elkövetett atrocitások mértéke is csak egyetlen százalékkal kevesebb, mint Észak-Koreában. Dobogós helyen van még Szomália is, ahol a keresztényeknek titokban kell tartaniuk vallásukat, különben az életüket kockáztatják.

A negyedik helyett Szudán foglalja el. Az országot évtizedek óta uraló Omar Al-Basir rezsimje állami szinten üldözi a keresztényeket. Pakisztán az iszlamista szervezetek által elkövetett terrortámadások és keresztények elleni elkövetett gyilkosságok miatt az ötödik legveszélyesebb ország Jézus követői számára.

Líbiában káosz és polgárháború dúl. Kadhafi rendszerének megdöntése után iszlamista csoportok vették át a hatalmat város felett. A muszlim hitről áttért keresztényeknek el kellett menekülniük az országból, vagy eltitkolták vallásukat.

Irakban az Iszlám Állam terroristái üldözték el a keresztényeket Moszul városának környékéről. A kétezer éve a Ninive-völgyében élő asszír és szír keresztények 90%-a végleg elhagyta a lista nyolcadik helyét birtokló országot.

Indiában Narendra Mondi miniszterelnök pártjának kormányra kerülése óta megsokszorozódtak a keresztények ellen elkövetett atrocitások. Az állami szinten támogatott hindu nacionalista szervezetek nyíltan uszítanak a keresztények ellen, és a vallási kisebbségek teljes felszámolását tűzték ki célul.

Szaúd-Arábiában a keresztényeket másodrangú állampolgárként kezelik. A lista tizenkettedik helyét betöltő vahabita országban szigorúan be van tiltva Jézus tanításainak gyakorlása és a térítés. Szélsőséges esetekben halálbüntetés jár annak, aki ezt a törvényt megszegi.

A tizenhetedik helyen lévő Egyiptomban nap, mint nap történnek atrocitások  kopt keresztények ellen. A Muszlim Testvériség és más iszlamista szervezetek követői templomokat, keresztények ingatlanjait gyújtják fel, kopt asszonyokat rabolnak el minden következmények nélkül. Az egyiptomi hatóságok nem tudják, vagy nem is akarják megoldani a keresztényellenes ügyeket.

A lista huszonnegyedik helyén álló Mianmarban több mint százezer keresztény él menekülttáborokban, mert el kellett hagyniuk a buddhista többségű településeket.

A negyvenharmadik helyen Kína szerepel, ahol mindennapos a templomok bezárása, lerombolása. A hívő keresztényeket csoportosan tartóztatják le, sok esetben még vádat sem emelnek ellenük.

Az ötven országot tartalmazó listán több olyan arab ország (Katar 27, Tunézia 30, Kuvait 34, Egyesült Arab Emírségek 40, Algéria 42, Omán 46, Bahrein 48) is szerepel, ami jó gazdasági és diplomáciai kapcsolatot ápol a nyugati hatalmakkal.

Az Open Doors tanulmány szerint a hitük miatt közel 215 millió keresztény ember él közvetlen életveszélyben.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás: Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre