Belső ellenállás rajzolódik ki a Facebook alkalmazottai körében

Egy nagyjából száz fős csoport a Facebook munkatársai között létrehozott egy „belső szervezetet”, amelynek célja, hogy ellensúlyozza a cég immár túlzottan liberális beállítottságát, amely a konzervatív értékekkel szemben átcsapott egy jól érzékelhető intoleranciába.

A mozgalom múlt héten startolt egy poszton keresztül a Facebook belső levelező listáján – írja a New York Times.

A csoport a közösségi oldalt politikai monokultúraként jellemzi, amely intoleráns az eltérő véleményekkel szemben – mondta el egy posztban Brian Amerige, szenior Facebook alkalmazott, aki írt továbbá arról is, hogy a kezdeményezés célja ezzel szemben az, hogy eltérő vélemények is megjelenhessenek az oldalon, mert a Facebook részrehajló a baloldali ideológiákkal kapcsolatban.

A magukat FB’ers for Political Diversity-nek (szó szerint Facebookosok a Politikai Sokféleségért) nevező csoport célja az is, hogy elősegítsék a véleményszabadságot a cégen belüli környezetben.

A Facebookot nem először éri kritika részrehajlás miatt. Egyrészről maguk a felhasználók sincsenek teljesen tisztában saját személyes adataik felhasználásával kapcsolatban, valamint olyan vád is érte őket, hogy

szigorúbb cenzúrát kap egy konzervatív tartalom, amely így elfogult a liberális vélemények javára.

Januárban a cég kilőtt egy konzervatív csoportot, amelynek neve Warriors for Christ (Krisztus Harcosai) és 225 000 követőt számlált, annak okán, hogy „gyűlöletbeszédet és bántalmazó tartalmat terjesztett”. A Franciscan University of Steubenville pedig amellett, hogy saját képzéseit hirdette a Facebookon, reklámjait kicenzúrázták, mert abban egy feszület volt látható.

A cég válasza az utóbbi esetre az volt, hogy a kereszten lévő Krisztus-ábrázolás megsértette a „sokkoló, túlságosan erőszakos tartalmakra vonatkozó szabályzatukat”.

Összehasonlításképpen amikor létrejött egy csoport azzal a céllal, hogy élve elégessék az „Activist Mommy” konzervatív oldalt működtető nőt, a bejelentésére a Facebook annyit reagált, hogy „az újonnan létrejött csoport tartalmilag nem megy szembe a csoportokra vonatkozó alapvető normákkal.” Májusban arról lehetett hallani, hogy az USA Kongresszusának egy republikánus tagja és csapata kívülről ellenőrizni fogják a cég konzervatívellenes elfogultságát.

Az Axios nevű portál szerint több találkozó is tervben volt néhány Facebook vezető és a The Heritage Foundation konzervatív think tank között, hogy kivizsgálják az esetleges igazságtalanságokat. Azonban a feltáró kezdeményezések ellenére az ügyet övező ellentmondások továbbra sem szűntek meg a két oldallal kapcsoaltban.

A cégen belüli ellenállás egy közleményt is kiadott, amelyben úgy fogalmaznak, hogy „mi azért dolgozunk, hogy a világ nagy részét lefedő Facebook átlátható és pártatlan legyen, ami megosztja minden ember történetét, ötletét és hozzászólását”.

 

Fotó: The Christian Post

Iratkozzon fel hírlevelünkre