Az EU gonosz orosz rulettet játszik – Georg Spöttle az S4C-nek

A menekültválság újjáéledése kapcsán ültem le beszélgetni Georg Spöttlével. A biztonságpolitikai szakértővel egyebek között szót ejtettünk az embercsempészek szerepéről és módszereiről, a Közel Keleten és Afrikában zajló keresztényüldözésről és Nyugat-Európa elkerülhetetlennek tűnő iszlamizációjáról.

 

A 2015-ös menekülthullám után úgy tűnik, hogy ez az év ismét a menekültek Európába áramlásáról szól. Mi történt? Miért pont most erősödött fel ismét a migráció?

Igazából ennek van egy dinamikája, ez az áradat korábban sem állt le, csupán valamelyest lefékeződött, nagyrészt a törökök által. Az Európai Unió ugyanis megállapodott velük arról, hogy kapnak úgy hat milliárd eurót, ha nem engedik tovább a menekülteket. Másrészt a líbiai kormány is bekeményített, ott is visszatartották az embereket, nagyrészt olasz nyomásra. Kb. 700 000 ember, nagyrészt Belső-Afrikából származók ragadtak Líbia partjainál. Láthattuk azonban, hogy Soros hajói a líbiai jogi határzár után újra elindultak, igaz, csak egy rövid időre, ugyanis az olasz kormány végül kitiltotta őket a kikötőkből.

Közismert az Aquarius hajó esete, ami végül Spanyolországban tette le a menekülteket, ezt több hajó is követte, amelyeket az olaszok Spanyolország felé irányítottak, mondván, ha ők annyira ragaszkodnak a kvótákhoz, akkor vegyék át ezeket a hajókat is. Ezzel párhuzamosan az embercsempészek új útvonalakkal kísérleteznek a Balkánon Albánián és Bosznián keresztül. Bosznia-Hercegovina kormánya a nyár folyamán a rendőrség mellé katonákat is kirendelt az egyre nagyobb számban érkező menekültek megállítására. Meg akarják akadályozni azt, hogy a menekültek csoportjai tábort verjenek, és hasonlóan Szerbiához gócpontok alakuljanak ki,  migránsok tömegeivel, akik arra várnak hogy embercsempészek segítségével vagy a maguk erejéből megindulhassanak Nyugat Európa felé.

Általánosságban elmondható az, hogy a migráció folyamatát ismét próbálják gyorsítani, korábban Olaszországba, a kikötők lezárása óta – igaz, azért megint kisebb számban, de – Spanyolországba érkeznek leginkább a menekültek.

Készítettem interjúkat Dakarban, Szenegálban fiatalokkal, akik el akarnak indulni Európa felé. Ők mondták, hogy az első állomás, ahová el akarnak jutni, az Marokkó, ahol afrikai viszonylatban jók a fizetések. Ott meg tudják keresni azt a 2000-2500 dollárt, amiért a „csónakosok” – az embercsempészek – átjuttatják őket az EU-ba.  

Említette a Soros szervezeteket, amelyek a menekültek szállítását koordinálják. De tulajdonképpen hogy is megy ez? Milyen csoportok vesznek részt ebben? Köztudott, hogy kialakult egy embercsempész hálózat, egy több tízezer csoportból álló bűnszövetkezet.

Igen, valóban rengeteg kisebb-nagyobb csoport létezik, ezek többnyire Észak-afrikaiakból verbuválódott bandák, akik begyűjtik az embereket, elszedik tőlük a pénzt és olyan, nemhogy tengeri, de sokszor egyáltalán vízi használatra sem alkalmas lélekvesztőkön szállítják őket, amelyekben állandó közvetlen életveszélynek vannak kitéve. A halottak magas számából is látható, hogy ezek a csónakok mennyire alkalmatlanok. Azzal veszik rá a menekülteket, hogy mégis induljanak el ezekkel a lélekvesztőkkel, hogy nem lesz baj, majd a Soros hajók vagy az olasz parti őrség, vagy az állandóan ott cirkáló egyéb – pl. norvég, holland – hajók majd kimentik őket.

Az a nagyon szomorú, hogy ezekből a bevételekből komoly részesedése van az Iszlám Államnak és egyéb iszlamista szervezeteknek Ezek nagyon nagy pénzek, amikből fegyvert, lőszert vesznek, fizetik a zsoldokat.

És ehhez a forráshoz oly módon jutnak hozzá, hogy kihasználják ezeket a jobb életre vágyó szerencsétlen embereket. Iszonyatos pénzeket húznak, ismertem olyan menekültet, aki tízezer eurót fizetett azért, hogy emberi használatra alkalmatlan lélekvesztőben átjuttassák a Földközi tengeren. Akiknek nincs pénzük, azok pedig csúnyán pórul járhatnak: nagyon sokakat közülük eladtak rabszolgának.

Kialakultak rabszolgapiacok, amelyeken már néhány száz dollárért fiatal afrikai embereket adnak-vesznek,

akiket aztán farmokon dolgoztatnak, vagy ami ennél is rosszabb, szex rabszolga lesz belőlük, vagy a szerveit adják tovább szerv kereskedőknek. És ez úgy általában senkit nem érdekel, ezek az emberek eltűnnek a közvélemény szeme elől: miután az „emberi árut” pénzre cserélték, senki nem foglalkozik velük.

Az Európai Unió migránspolitikájára ezért úgy tekintek, mint egy nagyon gonosz orosz rulettre. Akit nem raboltak ki, nem adtak el rabszolgának, nem öltek meg, az jöhet, ha már eljutott ide, akkor kimentjük a vízből, befogadjuk, de akit viszont igen, arról nem is beszélünk, mintha nem is léteznének, mintha soha nem is léteztek volna. Ez embertelen hozzáállás.

Az miért nem merül fel soha, hogy a nemzetközi vizekre kijutottakat – akik mondjuk Líbiából kerültek oda – visszavigyék oda, ahonnan elindultak, ahol csónakba szálltak, jelesül most ebben az esetben Líbiába?

Jogos a kérdés, éppen az Aquarius esetében állapították meg a vizeken hajózó német és olasz hajóskapitányok, hogy a menekülteket szállító hajó egészen közel volt a biztonságos tuniszi kikötőtől. Tuniszban ráadásul német pénzből egy komoly befogadó központ is épült, ahol remek higiéniai körülmények között várhatják meg a menekültek, hogy regisztrálják őket és elbírálják a menedékkérelmüket.

Látható azonban az, hogy a migrációt szervező Soros szervezetek hajóinak az a célja, hogy mindenáron elhozzák ezeket az embereket Európába, semmiképpen nem visszavinni őket Afrikába, mert akkor esetleg végleg ott ragadnának.

Ha pedig ennek híre menne, akkor az embercsempészeknek sem fizetnének azért, hogy kivigyék őket a vízre és eljuttassák őket Európába, hiszen ha a végállomás ismét Afrika, akkor miért fizetnének több ezer eurót egy tengeri útért?

Teljesen világos az, hogy Soros Györgynek és az általa pénzelt szervezeteknek az a célja, hogy a menekülteket tömegével beszállítsák Európába, és lehetőleg minél gyorsabban.

Mi a célja ezzel Soros Györgynek és a barátainak?

Nagyon sok politikussal beszélgettem erről Magyarországon, Németországban, Ausztriában, és igazából nem tudjuk.

Tehát, hogy nem értjük, miért jó az, ha Európának a gazdasága meggyengül, hisz lehet látni, hogy milyen irtózatosan sokba kerül a migránsoknak az eltartása:

Csak Németország 2015 óta kb. 60 milliárd eurót fordított az illegális migránsok ellátására: egészségügyi ellátásra, élelmezésre, ruháztatásra, szállásra. A következő három évre még minimum 40 milliárd eurót terveznek erre a célra. Mindez érzékelhető a német gazdaságon is. A közoktatás, a közétkeztetés fejlesztése, sportlétesítmények fejlesztése, intézmény épületek renoválása, felújítása szenvedi meg ezeket a magas összegeket, ezekben visszamaradnak, mert az ezekre szánt pénzt inkább a migránsokra költik.

Merkel még mindig köti az ebet a karóhoz, hogy a német gazdaságnak szüksége van ezekre az emberekre, holott a német munkaügyi hivatal elnöke évekkel ezelőtt megmondta, hogy az átérkező emberek 90%-a analfabéta még a saját nyelvén is, tehát soha nem lesznek képesek semmit hozzátenni a német gazdasághoz.

Az S4C keresztényekkel, elsődlegesen a keresztényüldözéssel foglalkozó hírportál. A migránsokról azt halljuk, olvassuk a sajtóban, hogy zömükben muzulmánok. Azt is tudjuk, hogy az Iszlám Állam rengeteg keresztényt elüldözött az otthonából, ők hol vannak? A keresztények miért nem jönnek? Vagy jönnek, csak elenyésző számban? Ön szerint milyen arányban vannak keresztények a menekültek között?

Értelemszerűen jönnek keresztények is, az Iszlám Államnak vagy az embercsempészeknek, ha a menekült kifizeti a szállítás díját, édes mindegy, hogy milyen vallású. Ők a pénzt látják benne mindenféleképpen. Keresztényüldözések történtek a menekültek csoportjaiban. Pl. tudunk arról, hoy szomáliai menekültek keresztény menekülteket löktek a vízbe az egyik túlterhelt csónakról, amikor az süllyedni kezdett, és hagyták őket megfulladni. Szerencsére ezeket az embereket sikerült kézre keríteni és Hamburgban a Nemzetközi Tengerészeti Bíróság elé állították őket (ugyanitt ítélkeztek a szomáliai kalózok felett is). Életfogytiglani börtönbüntetést kaptak. Ez jó jel, ez lehet egy jelzés, hogy azért vannak következmények, de azért az is valószínű, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. A keresztényüldözés leginkább Irakban, Szíriában, az Iszlám Állam által elfoglalt területeken harapódzott el.

A keresztényüldözés nem választható el a migráció jelenségétől. Utalnék azokra a telefonokra, amiket migránsok dobáltak el 2015-ben, és amiknek a tartalma – videókról, fényképekről beszélek – egészen döbbenetes volt.

Egyet említenék példaként: egy videó azt mutatta, ahogy az Iszlám Állam katonái bemennek egy keresztény templomba és baltával egyenként feldarabolják az ott imádkozó nőket. Sokkos állapotban lévő nőknek kellett végig nézni, ahogyan a társaikat, egyiket a másik után feldarabolják és várni, hogy ők mikor kerülnek sorra.

Ezeket a telefonokon látni lehetett? Azokon a telefonokon, amiket megtaláltak, ilyen tartalmú videók voltak?

Igen. Nekem napokig rémálmaim voltak. Én el nem tudtam volna képzelni azt, hogy emberek ilyesmire képesek más emberekkel, pláne nőkkel szemben, hogy ilyen barbár módon tudnak viselkedni. Volt egy másik videó, amelyen egy keresztények lakta kis település teljes férfi lakosságát letérdeltették a főtéren, és egyenként fejbe lőtték őket. Borzalom volt látni, ahogy ezek az arab származású emberek szintén arab származású embereket ilyen módon lemészárolnak. Mert keresztények. Vagy muzulmánok – mert őket is irtották, ha ellenálltak az ő tébolyult erőszakuknak és az elnyomó hatalmi rendszernek, amit kiépítettek.

Furcsa módon divatos téma volt azzal támadni a magyar kormányt, hogy Magyarország befogadott 1300 menekültet, akik valóban menekültek, legálisan érkeztek, regisztráltak és elnyerték a menekült státuszt. Róluk mit lehet tudni? Milyen régiókból érkeztek, milyen vallásúak?

A legtöbbjük muzulmán volt és a legkülönbözőbb országokból érkeztek. Jöttek sokan Szíriából, Irakból, tehát olyan emberek, akik megélték az Iszlám Állam borzalmait. Érkeztek sokan Afganisztánból, Pakisztánból, magam is jártam a tranzit zónában és nagyon sok afgánnal és pakisztánival találkoztam, komplett családokkal.

Olyan emberekről van tehát szó, akik bizonyítani tudták, hogy olyan helyről jöttek, ahol a tálibok vagy az ISIS vagy egyéb fegyveres konfliktus miatt valamit elszenvedtek. Magyarország betartja a nemzetközi jogot, megkapták a védelmet, a politikai menedékjogot.

Beszélgettem hivatalnokokkal, ők elmondták, hogy ezek az emberek sem akartak nagyon itt maradni, ahogy megkapták a menedékjogot és elhagyták a tranzit zónát, azonnal a szegedi pályaudvarra mentek és vettek maguknak Bécsbe, Münchenbe, Berlinbe vonatjegyeket, a végcél mindenképpen Németország volt.

Én korábban beszélgettem egy iraki menekülttel, aki megtért keresztény volt. Ő mondta azt, hogy bár a keresztény vallás a „Könyv vallása” az Iszlám világban és megtűrtnek mondott, mégis a keresztények másodrendű állampolgárok az Iszlám országokban. Miért van ez így?

Korábban én ezt nem tapasztaltam sem Iránban (ami egy iszlamista köztársaság), sem a háború előtti Szíriában. Utóbbi helyen pl. még Asszad elnöksége alatt, aki egy szekuláris államot vezetett, kifejezetten tiltva volt, hogy bármilyen különbséget tegyenek síiták, szunniták, keresztények és zsidók között. Ottani zsidó barátaimmal beszélgetve mindig elmondták, hogy senki nem háborgatja őket, remek üzleteket kötnek, hogy eszük ágában nincs Izraelbe költözni. Persze mindez még a háború előtt volt, akkoriban a Közel-Keleten az első kérdés mindig az volt, hogy honnan jöttem.

Ha manapság elmegyek, mióta a vallási fanatizmus felerősödött, mindig inkább azt kérdezik, milyen vallású vagyok. Ha azt mondtam, hogy keresztény, akkor láttam a nemtetszést, bezárkóztak.

Ezért volt, hogy azt mondtam, muzulmán vagyok – beszélek arabul, tudom idézni a Koránt – ilyenkor mindig belsőségesebb hangulat alakult ki. Sajnos látszik ez a fanatizálódó tendencia, érezhető, ahogy a nagyrészt Szaúd-Arábiából pénzelt vahabista propaganda eléri az embereket, átmossa az agyukat.

Ahogyan fordítják az embereket egyre erősebben „vissza az Iszlám gyökerekhez”, úgy egyre inkább terjed az a nézet is, hogy minden,ami nyugatról jön, az rossz. Ez igazából a probléma.

Mikor elkezdődtek Szíriában a gondok, felütötte a fejét a fanatizmus, közvetlenül a háború kirobbanása előtt, akkor beszéltem Hessnával, a riporternővel az M1-től, aki damaszkuszi, félig szír származású. Ő mondta akkor nekem, hogy valami rossz dolog készül Szíriában, mert egyre többen vannak, akik megszólják azokat a nőket az utcán, akik nem viselnek fejkendőt, látja, érzi, hogy Szíria nagyon negatív irányba változott.

Szíriában sok keresztény él.

Persze, rengetegen, az ország nyugati részén nagyon sokan vannak, az arám nyelvű kisebbség, a Jézus nyelvét beszélő maradvány is ott él, komplett keresztény falvak és városok vannak ott a libanoni hegység lábánál.

Ezek a keresztények hova menekültek? Közülük is nagyon sokat elüldöztek a háború alatt.

Sokan Libanonba mentek, ott ugye többségükben keresztények élnek, Jordániában is Abdullah király befogadta őket, de volt belső migráció is Szírián belül, voltak olyan helyek, ahová tudtak menni, nem kellett mindenképpen elhagyni az országot.

Másik téma: Ausztria két hónappal ezelőtt kiutasított 11 imámot. Miért került erre sor?

Mert ők a politikai iszlámot hirdették, gyerekeknek is, kis kortól kezdődik az agymosás. Sajnos azonban Németországban ezek a kiutasítások a török kulturális központokban és a török vallási központokban nem történnek meg, holott egyértelmű az, hogy ezek a központok, illetve a bennük folyó tanítás gátolja a fiatalok, sőt az idősebbek integrációját is.

Ugyanis ezekben a központokban elsősorban azt sulykolják beléjük, hogy ti törökök vagytok, ti muszlimok vagytok, különbek vagytok mindenkinél. Itt kezdődik minden, hogy már a kisgyerekek is lenézik a keresztény kultúrát, nem állnak szóba a tanítónőkkel, nem adnak kezet nekik. Ezek a vallási központok a beilleszkedés kerékkötői.

Erre válaszul Erdogan török elnök kamerák előtt, egy gyűlésen tett egy érdekes és számomra riasztó kijelentést, hogy tudni illik Ausztriának ez a lépése „a kereszt és a félhold közötti háború kiújulását fogja okozni”. Ön szerint Erdogan ezt komolyan gondolta? Vagy csak az akkor még közelgő választások előtti kikacsintás volt ez a radikális Iszlámhívők felé?

Nem, ő komolyan gondolja ezt, és ez valóban így is van.

Ezt hogy érti?

Úgy, hogy egy vallási alapú háború zajlik. Ugye itt van az álom a globális kalifátusról, amit Szaúd-Arábia annyira szeretne elérni: egyre több muzulmán érkezzen Európába, egyre több mecset épüljön, egyre több vallási-kulturális központ alakuljon, amelyekben a fiatalokat a – szerintük – megfelelő mederbe lehet terelni.

Ez természetesen azzal jár, hogy előbb utóbb politikai szerepük lesz, mint pl. az Iszlám Pártnak Belgiumban. Ott egy teljesen legális hatalomátvétel történhet meg szerintem 20 éven belül, és ahogy nézem a demográfiai eltolódást Németországban, ott sem sokkal rózsásabb a helyzet.

A nagyvárosokban a lakosság 20 éven belül felerészben bevándorló lesz. Ez Frankfurt am Mainban már meg is történt: a laksság 52 százaléka bevándorló, nagyrészt muzulmán országokból, 48% csak az őslakosság aránya. Ebben az értelemben tehát, kicsit visszagondolva Huntingtonra, amit mondott, az történik, a keresztény és az iszlám kultúra, más szavakkal a kereszt és a félhold harca már folyik.

A szekularizált Törökország ezek szerint már csak egy álom? Szerintem azért többségében az európaiak ma azt gondolják, hogy Törökország egy iszlám kultúrájú, de szekularizált ország.

Ez már a múlt. A jelenlegi vezető párt vallási alapokon szerveződik. 

Zárásul ejtsünk még pár szót az afrikai helyzetről is. A Boko Haram, a fulani pásztorok és egyéb radikális afrikai iszlamista csoportok a kereszténységet összekapcsolják a gyarmatosítással és a nyugat erkölcsi dekadenciájával. Ez lehet az oka annak a mélységes gyűlöletnek, amivel ezek a terrorszervezetek Afrikában a keresztények felé fordulnak?

Igen, azt tapasztaltam én is Afrika sok országában, hogy bármi probléma is van, azt még mindig a gyarmatosításra kenik. Nem látják, vagy nem akarják látni azt, hogy a korrupt rezsimek, amik ott vannak, a diktátorok, akik már a tizedik magán-repülőgépet vagy Bentley-t veszik maguknak, vagy eladnak külföldieknek komplett üzletágakat sok millió dollárért, ma már bizony elsődlegesen ők felelősek azért, hogy az országaikban az emberek többsége nyomorban él.

Iratkozzon fel hírlevelünkre