Több mint ezer magyar fiatal vett részt a ministránsok találkozóján Ferenc pápával

Hatalmas öröm és lelkesedés tapasztalható Róma utcáin. Ministránsok vidám csoportjai töltik meg az olasz fővárost napok óta, akik a világ 19 országából érkeztek. A magyarságot mintegy ezerkétszáz fiatal képviseli az Örök Városban.

A Németországból jött fiatalok után az egyik legnagyobb csoportot az anyaországból és a határontúli magyar közösségekből (Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Délvidékről) érkezett magyar ministránsok alkotják, több mint ezren vannak. Ternyák Csaba érsek, Palánki Ferenc püspök és Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus püspök, valamint Böcskei László nagyváradi püspök vezeti a magyar csoportokat.

“Keresd a békét és járj a nyomában”

Több mint 60 ezer 13-23 év közötti ministráns készült a pápával való nagy találkozásra július 31-én, kedden este a Szent Péter téren. Ez volt a nemzetközi zarándoklat csúcspontja. A rendezvény mottója egy zsoltáridézet (34,15): “Keresd a békét és járj a nyomában”.

19 országból érkeztek a fiatalok a XII. Nemzetközi Ministráns Zarándoklatra, 50 ezer ministráns Németországból Stefan Oster püspök, a német püspöki konferencia ifjúsági bizottságának elnöke vezetésével. Jelen vannak fiatalok továbbá Belgiumból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Horvátországból, Luxemburgból, Ausztriából, Portugáliából, Romániából, Oroszországból, Svájcból, Szerbiából, Szlovákiából, Csehországból, Ukrajnából, az Egyesült Államokból.

A zarándoklat elmélyíti a hitet

“A populizmus és a nacionalizmus jeleit viselő világ békéért kiált és mi hozzá akarunk járulni ehhez az egyetemes ügyhöz, kezdve a fiatal nemzedékektől, hogy falaktól és akadályoktól mentes világban élhessenek” – mondta Német László nagybecskereki püspök, a Nemzetkzözi Ministráns Szövetség elnöke a hétfői sajtótájékoztatón.

“A ministránsok zarándoklata elmélyíti a hitet, megerősíti a szeretetközösséget és megmutatja a fiataloknak szolgálatuk egyetemes dimenzióját. Továbbá elősegítheti, hogy a résztvevők megértsék: a liturgiába és az egyház nagy közösségébe való bekapcsolódás alapvető fontosságú a Krisztussal és a hittel való élő kapcsolathoz. Meggyőződésem, hogy e zarándoklat nemzetközi jellege fontos jele az egész világról érkezett keresztény fiatalok közötti megértésnek. Remélem, hogy sokan közülük a béke és a harmónia kovásza lesznek az egyet nem értéssel és a xenofóbiával szemben, amely esetleg saját országaikban és saját közegükben jelen van” – fogalmazott Stefan Oster német püspök.

Előretekintés a szinódusra és az Ifjúsági Világtalálkozóra

Ferenc pápa és a ministránsok találkozójára Loyolai Szent Ignác liturgikus emléknapján került sor. Az esemény előremutat az őszi püspöki szinódus felé, amelyen a fiatalok és a hivatásgondozás témájával foglalkoznak. Továbbá a rendezvény előretekint a 2019-es panamavárosi Ifjúsági Világatalálkozó felé is.

A fiatalok számára készült a “Go Rome” mobil alkalmazás, amelyen élőben követhetik a zarándoklat eseményeit és ahol megoszthatják ötleteiket, benyomásaikat, valamint kérdéseket intézhetnek a Szentatyához az őszi szinódussal kapcsolatban.

Magyar nyelvű kérdés a Szentatyához

Kedden délután fél négykor kezdődött a ministránsok találkozója a Szent Péter téren. Ferenc pápa este 6 órakor érkezett a Szent Péter térre, hogy találkozzon a XII. Nemzetközi Ministráns Zarándoklat résztvevőivel. Német László, nagybecskereki püspök, a Nemzetközi Ministráns Szövetség és a Nemzetközi Ministráns Zarándoklat elnöke köszöntötte a pápát, majd három ministráns átadta a Szentatyának a zarándoklat hivatalos nyakkendőjét és karkötőjét a kitűzőkkel. A három fiatal Ukrajnából, az USA-ból és Németországból érkezett. Ezt követően a ministránsok kérdéseket intézhettek a pápához. Az öt kérdés közül az egyik magyar nyelven hangzott el. Az imatalálkozó során Ferenc pápa mondott homíliát.

Forrás és fotó: Vaticannews

Iratkozzon fel hírlevelünkre