Az USA szankciókat léptet életbe török miniszterekkel szemben

Az Egyesült Államok kormánya Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartására hivatkozva szerdán szankciókkal sújtotta a török belügyminisztert és az igazságügyi tárca vezetőjét. A döntést Steven Mnuchin pénzügyminiszter aláírásával az amerikai pénzügyminisztérium hozta nyilvánosságra. A büntető intézkedések értelmében zárolják Abdülhamit Gül török igazságügyi miniszter és Süleyman Soylu belügyminiszter amerikai javait, s egyúttal megtiltják, hogy amerikai állampolgárok bármiféle üzleti kapcsolatba kerüljenek a török kormány e két tagjával.

Brunsont a 2016-os török puccskísérletet követően tartóztatták le azzal a váddal, hogy az évtizedek óta Törökországban élő lelkész támogatja az összeesküvésért felelőssé tett nemzetközi gülenista mozgalmat – amelynek az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok a vezetője -, továbbá a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémtevékenységet folytatott az Egyesült Államok javára.

A Fehér Ház sajtósa szerdán azt nyilatkozta: “egyáltalán nem látunk semmilyen bizonyítékot arra, hogy a Brunson lelkész bármi rosszat is tett volna”, és igazságtalannak nevezte az ellene felhozott vádakat. Donald Trump amerikai elnök már korábban is nyilatkozott az ügyről, akkor szégyennek nevezte, hogy Brunson őrizetben van, és hangsúlyozta; a családjának szüksége van rá.

Brunsont a múlt héten a börtönből házi őrizetbe kísérték. Mike Pence amerikai alelnök egy washingtoni konferencián az elmúlt hét folyamán nyomatékosította: amennyiben Törökország nem helyezi szabadlábra a lelkipásztort, az USA szankcióival lesz kénytelen szembe nézni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!