Piarista generális: imahét Nicaragua és Kamerun békéjéért

Pedro Aguado piarista rendfőnök Francesc Mulet generálisi titkár imahetet hirdettek Nicaragua és Kamerun békéjéért. Körlevelükben arra hívják fel rendtársaikat és a csatlakozni kívánókat, hogy imáikban és a szentmisék keretében fohászkodjanak a két ország helyzetének rendeződéséért és a legnehezebb körülmények között dolgozó piarista testvérekért. 

Ahogy arról korábban az S4C is beszámolt, július 20-án, pénteken megölték a Kamerun dél-keleti részén található angol nyelvű régió fővárosa, Buea egyik katolikus papját. Nicaraguaban a közelmúltban megtámadták az apostoli nunciust és kíséretét, később pedig templomba menekülő tüntetőket lőttek le a hatóságok. Az országban egyre nagyobb a felfordulás.

A piarista generálisi kongregáció arról döntött, hogy július 23. és 30. között imahetet hirdet a béke előmozdítása érdekében. Körlevelükben úgy fogalmaztak: “Földünkön sok helyen vált súlyossá a helyzet, ahol erőszak tombol, nincs igazságosság, nincs szabadság. E helyek mindegyikének szüksége van azok imájára, akik a béke fejedelmének követői, akinek születését a >>Békesség a földön az Isten által szeretett embereknek<< énekkel hirdették, és akinek húsvéti köszöntése örökre megmarad a keresztény közösségben: >>Béke veletek!<<“

A helyzetet jellemezve hozzáteszik: “Kamerunban már több mint két év óta nagyon nehéz körülmények között élünk az ország angol nyelvű felében, olyannyira, hogy a studentátust is át kellett helyeznünk máshová. Nicaraguában rendkívül nehezen tudjuk végezni mindennapi nevelői szolgálatunkat, annyira áldatlan állapotok uralkodnak: sokan életük veszítik körülöttünk, állandó feszültségben élünk, és ez mindenkire rányomja bélyegét. Az Egyház és a piaristák mindkét országban minden tőlük telhetőt megtesznek – szenvedésektől sem mentesen –, hogy segítsék az embereket.”

A Rómában kelt levél az imahét mottójául János evangéliumának egy részletét választja, amelyben Jézus azt ígéri tanítványainak: 

„Bármit kértek az Atyától nevemben, megadja nektek”

(Jn 16,23). A levélben arra hívnak fel, hogy imádkozzunk a béke megvalósulásáért.

Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya

https://s4c.news/2018/07/23/kamerun-angol-nyelvteruleten-meggyilkoltak-egy-papot/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!