Abortusz demokrata módra

Michael Wear, az Obama-adminisztráció egyik evangélikus politikai aktivistája és stábtagja arról írt a Los Angeles Times-ban, hogy a Demokrata Párt „túl sokat foglalkozik az abortusszal”.

A cikkben arról van szó, hogy a 2016-os elnökválasztás előtt a demokraták körében jóval mérsékeltebb vélemény volt jellemző a terhesség-megszakítást illetően, ami, még ha ugyanúgy megengedő is volt „bármely körülmények között”, mégsem tekintett abszolút jogként az abortuszra.

Azonban a pro-choice mozgalom ennél többet szeretett volna akkor, amikor megtudták, hogy Hillary Clinton lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje. Emlékezetes marad a vita, amikor Donald Trumppal szóba kerül a későn végrehajtott terhességmegszakítás kérdése és a későbbi elnök egyértelműen negatív véleménnyel van erről.

Ami érdekes, hogy Clinton többször is hangoztatja, hogy az államnak alapvetően semmi köze ahhoz, hogy ki és mikor akarja végrehajtani az orvosi beavatkozást, legyen az akár a kilencedik hónapban, ezzel pedig kiáll a pro-life mozgalom szerint vállalhatatlan és embertelen szabályozás mellett. Amint ez később kiderült, az emberek egy jelentős részénél ez nehezen védhető álláspont, amit ettől függetlenül a liberális sajtó fennhangon ünnepelt és méltatta az elnökjelölt asszonyt azért, mert „fantasztikusan kiállt és megvédte az abortuszjogokat”.

Wear azzal érvelt továbbá, hogy a demokrata jelöltek és Hillary Clinton számára is szavazatveszteséggel járhat, ha ennyire támogatják az abortuszhoz való jogot. Ez meglátszott továbbá Brett Kavanaugh főbírói kinevezésén is, aki egy keresztény-konzervatív értékeket valló republikánus és ellenzi az abortuszt.

Ezzel szemben a kinevezést megelőző szenátusi meghallgatások során a demokraták sokszor aggódva hivatkoztak az abortuszjogokat kiszélesítő 1973-as Roe vs. Wade ügyben hozott ítéletre, ami politikai haszonszerzés céljából megint csak nem volt előnyös – írta továbbá Wear a cikkben.

Röviden összefoglalva az történt, hogy a Demokrata Párt olyannyira sokat foglalkozott az abortuszjogok kiszélesítésével a 2016-os amerikai választások óta, hogy az a visszájára fordult, aminek (de nemcsak ennek) köszönhetően a párt vesztett a népszerűségéből.

Forrás: The Christian Post; videó: NBC News (Youtube)

Fotó: Reuters / Brian Snyder

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre