Templombetörések és letartóztatások Kínában

Az ázsiai ország Guangdong tartományában lévő Bible Reformed Church vasárnapi szertartását a hatóságok szervei megzavarták, kikérdezték a jelenlévőket és több mint harminc embert letartóztattak. A rajtaütéssel egyidőben a hatóságok átadtak a közösség lelkészének egy határozatot, amelyben felszólítottak a „vallási összejövetelek” beszüntetésére.

 

A szertartást megzavarók igazoltatták az embereket, valamint lezárták az épület egy részét, amelyben konyhai eszközöket tároltak. Huang Xiaoing lelkész a China Aid-nek elmondta, hogy őt is kikérdezték a hatóságok. A július 15-i szertartás már elkezdődött, amikor a rendőrség és az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet munkatársai felszólították Huang-ot, hogy szakítsa félbe azt.

A lelkészre ezután egy órás kihallgatás várt, ami után még öt-hat jelenlévőt tovább őrizetben tartottak. A rajtaütéssel együtt a hatóságok átadtak Huang-nak egy határozatot, amely felszólított a „vallási összejövetelek” beszüntetésére.

A közösség életében nem ez az első eset, hogy a hatóságok megzavarják a szertartást. Az első rajtaütés június 10-én történt, szintén vasárnap, a második pedig bő két héttel ezelőtt, amikor a közösség lelkészének átadtak egy értesítést arról, hogy 7400 dollárra büntették meg illegális vallási tevékenységért. Huang jelenleg bíróságra szeretné vinni az ügyet, hogy esélye legyen tisztázni azt – írja a China Aid. 

Kínában a kisegyházak nagyobb veszélynek vannak kitéve, mert az üldöztetésük esetén nem kapnak akkora figyelmet, mint a nagyobb, történelmi egyházak. A Vatikán és Kína közötti párbeszéd jól mutatja, hogy a kormány azon szándéka, hogy hatalmát és befolyását növelje, szembe megy a katolikus hagyományokkal és nehezen feloldható ellentétekhez vezet.

Forrás: christianpost.com

Kép: Vaticannews

Iratkozzon fel hírlevelünkre