Négyszázból csak egy menedékjogot adnak a keresztény menekülteknek Nagy-Britanniában

A szigetországban minden négyszáz menekültből csak egy keresztény vallású. Bevándorlással foglalkozó szervezetek petícióval fordultak a brit hatóságokhoz, kérve, hogy a befogadáskor legyenek tekintettel Szíria etnikai és vallásai arányaira, a befogadott menekültek között pedig ne legyenek alulreprezentálva a keresztény emberek.

Nagy-Britanniában a befogadott szíriai menekültek közül alig akad keresztény vallású. Minden négyszáz menekültre egy keresztény jut – közölték az angliai lapok a bevándorlási hivatal adatai alapján.

Idén mindössze alig egytucat szír kereszténynek adtak menedékjogot azzal az indokkal, hogy hazájában üldözik a vallása miatt.  Ez a szír menedékkérők fél százalékát sem teszi ki, annak ellenére, hogy a háború előtt Szíria lakosságának tíz-tizenöt százaléka keresztény volt, és az iszlamisták leginkább őket üldözték el otthonaikból.

A brit bevándorlási hivatal adatai szerint 2016. óta drasztikusan csökken a keresztényeknek kibocsájtott menekültstátusz. Két éve a befogadott menekültek 1,5%-a volt keresztény, az idei adatok szerint a Nagy-Britanniában befogadott szír menekültek csak 0,23%-a tartozott keresztény felekezetekhez. A 2018. év első felében 4832 szír kapott menedékjogot a szigetországban, közülük mindössze 11 volt keresztény vallású.

A menekültek jogaival foglalkozó civil szervezetek köztük a Bright Blue petícióban követeli a brit kormánytól, hogy vegyék figyelembe a szíriai lakosság etnikai és vallási arányait. A jogvédő szervezetek szerint a keresztény és más kisebbségi menekülteknek prioritást kéne élvezniük, de a befogatott menekültek közül minimum tíz százalékot kéne kitennie a keresztények arányának.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás: Brightblue.org.uk, arabyoum.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre