Csehország elesett: a kormány megszavazta az azonos neműek házasságát

A cseh kormány keddi döntése nyomán támogatja azt az indítványt, amely lehetővé tenné a házasságkötést az azonos nemű párok számára Csehországban – ezzel együtt elveszni látszik az a kezdeményezés, amely alkotmányban rögzítette volna, hogy a házasság egy férfi és egy nő intézményes kapcsolata. A végső szót a parlament alsóházának képviselői mondhatják ki, ahol többségben van a házasság fogalmát kiterjesztően értelmező álláspont.

Az elmúlt hetekben ismét fellángolt a vita Csehországban a melegházassággal kapcsolatosan. A cseh parlament elé két indítvány érkezett: az egyikben mintegy negyvenhat képviselő kérte, hogy a házasságkötés lehetőségét biztosítsák egynemű párok számára is, míg a második beadvány arra irányult, hogy alkotmányban kerüljön rögzítésre: a házasság egy férfi és egy nő között létrejövő kapcsolat. 

Az Andrej Babis vezette cseh kormány kedden tárgyalta meg a kérdést, melynek során úgy határozott: támogatja a melegházasság bevezetésére irányuló kezdeményezést. A javaslatot eredetileg az ANO, a TOP 09, a STAN, a Kalóz Párt, a kommunisták és a szociáldemokraták képviselői közösen terjesztették elő. 

Amennyiben a parlament a családtörvény módosítását jóváhagyja, megszűnik a bejegyzett partnerség 2006-ban bevezetett intézménye. A bejegyzett partnereknek joguk van egymás egészségi állapotának megismerésére, a közös tulajdonra, az öröklésre, de gyermeket nem fogadhatnak örökbe. Az elmúlt több mint egy évtized alatt a jogok ugyan bővültek, de a bejegyzett partnerség ma sem egyenrangú a házassággal. Ez a helyzet változhat meg a törvénymódosítás elfogadásával.
 
A cseh lakosság többsége is egyetért a kormány által elfogadott javaslattal: egy felmérés szerint a lakosság fele támogatja az azonos neműek házasságkötésének lehetővé tételét, szemben a 45 százalék ellenzővel.
 
Forrás: Népszava

Iratkozzon fel hírlevelünkre