Ferenc pápa: elég legyen a Közel-Kelet kihasználásából!

Július 7-én délután a Szent Miklós-bazilikában tartott tanácskozást követően a Szentatya beszédével zárult az az ökumenikus találkozó, amelyen a keleti egyházak vezetői Ferenc pápával együtt a közel-keleti térség békéjéért imádkoztak. Ferenc pápa hangsúlyozta: “segítettük egymást, hogy újra ráébredjünk keresztény jelenlétünkre a Közel-Keleten. Jelenlétünk annyira lesz profetikus, amennyire tanúságot tesz Jézusról”.

A Bariban tartott ökumenikus találkozó zárásaként Ferenc pápa beszédében kifejtette: a találkozó alkalmával a résztvevő egyházak segítették egymást, hogy újra ráébredjenek keresztény jelenlétükre a Közel-Keleten. “Jelenlétünk annyira lesz profetikus, amennyire tanúságot tesz Jézusról” – mondta. “Érezzük, hogy újra meg kell térnünk az evangéliumhoz, a valódi szabadság biztosítékához, és hogy ezt sürgősen, most kell megtennünk, a halálosan szenvedő Közel-Kelet éjszakájában” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa szerint a Közel-Keleten élő egyszerű emberek mélyen gyökerező hite olyan forrás, amelyből merítenünk kell, hogy oltsuk szomjunkat és megtisztuljunk, mint ahogy történik, amikor visszatérünk a kezdetekhez elzarándokolva Jeruzsálembe, a Szentföldre, vagy Egyiptom, Jordánia, Libanon, Szíria, Törökország kegyhelyeire és a térség más szent helyeire.

Mint mondta, ápolni kell a békét a szembenállások szikkadt földjein is, mert

a békének ma nincs alternatívája.

Lényegi fontosságú, hogy a hatalom birtokosai végre határozottan álljanak a béke valódi szolgálatába, és ne saját érdekeiket keressék. Elég legyen abból, hogy kevesek sokak életén nyerészkednek! Elég a területfoglalásokból, amelyek eltiporják a népeket! Elég a részigazságok előnyben részesítéséből az emberek reményeivel szemben! Elég legyen abból, hogy kihasználják a Közel-Keletet Közel-Kelettől idegen nyereségek érdekében! – hangoztatta Ferenc pápa. 

A Közel-Keletre tekintve a pápa kifejtette: számos konfliktust a fundamentalizmus és fanatizmus különböző formái szítottak, amelyek vallásos ürügyekkel álcázva magukat valójában káromolták Isten nevét, aki a béke, és üldözték a régóta szomszédban élő testvért. A konfliktusokkal terhelt helyzetben felhívta a világi vezetők figyelmét, hogy

a keresztények is teljes jogú állampolgárok, és legyenek is azok!

A Közel-Kelet többé ne földrészek között kifeszített háborús íj, hanem a béke bárkája legyen, mely befogadja a népeket és a vallásokat. Szeretett Közel-Kelet, oszoljanak el feletted a háború, a hatalom, az erőszak, a fanatizmus, az igazságtalan nyerészkedés, a kizsákmányolás, a szegénység, az egyenlőtlenség és a jogok el nem ismerése sötét fellegei! „Béke neked!”, igazságosság uralkodjon benned, és Isten áldása legyen rajtad! – zárta gondolatait Ferenc pápa.

Forrás: Vatican News

https://s4c.news/2018/07/08/libanoni-maronita-patriarka-vessenek-veget-a-haboruknak-a-kozel-keleten/

Iratkozzon fel hírlevelünkre