Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának segítségére is szükség van az iráni keresztények ügyében

Dabrina Bet-Tamraz a Tanács genfi székhelyén olvasta fel az UNHRC képviselői előtt az Evangélikus Világszövetség (World Evangelical Alliance) nevében azt az üzenetet, amiben az iráni hatóságok által a családját ért vádakat ismertette.

A nő szülei és bátyja szintén fellebbeztek saját ítéleteikkel szemben, amelyeket az egyházban végzett tevékenységük miatt szabott ki rájuk a bíróság. Dabrina elmondása szerint a családtagjai elleni vádak teljesen alaptalanok, emellett pedig nem egyedi esetekről van szó. Több iráni keresztényt is jogerősen elítéltek hamis vádak alapján. „Ezeket az eljárásokat meg kell szüntetni, mert súlyos igazságtalanságokon alapulnak” – tette hozzá a nő.

Victor Bet-Tamraz, a nő édesapja legutóbbi, júniusi meghallgatásán tagadta, hogy az iráni keresztények terroristák lennének és többször elismételte, hogy szeretik és hazájuknak tekintik Iránt, valamint nem áll szándékukban fellépni a kormány ellen.  A férfi 2009-ig vezette a Teheráni Pünkösdi Asszír Egyházat, amikor is az iráni belügyminisztérium bezáratta azt. Victor Bet-Tamraz tíz éves börtönbüntetése ellen fellebbezik, amit tavaly júliusban hozott meg a bíróság. Esetében többek között az evangelizálás és törvényellenes egyházi tevékenység a vád.

A férfi felesége, Shamiram Isavi szintén fellebbezést nyújtott be, miután ötéves börtönbüntetésre ítélték a nemzet biztonságát veszélyeztető cselekményekért és azért, mert „egyházi vezetőket képzett ki kémtevékenységre”. A házaspár fia, Ramil június 18-án jelent meg utoljára a bíróságon, azóta pedig három, másik társával együtt várják az ítéletet – írja a Middle East Concern.

Az iráni keresztények megpróbáltatásai az ítéletek súlyosságában is megmutatkoznak. „Az elmúlt években a kormányzati kisebbségpolitika egyre hátrányosabban érintette az összes keresztény felekezetet, legyen az katolikus, ortodox vagy evangéliumi. A büntetések hossza soha nem látott mértékben növekszik és egyre jobban ellehetetlenítik a szabad vallásgyakorlást” – jellemezte a helyzetet Dabrina.

Különösen nehéz azok helyzete, akik muszlimként tértek át a kereszténységre, mert ez az iszlám törvényei szerint súlyosan büntetendő.  Érdekesség továbbá, hogy az iráni közvélemény nem úgy tekint a keresztényekre, ahogy a hatalom, ami nemzetbiztonsági kockázatot lát bennük. „Egy átlagos iráni nem lát fenyegetést a különböző felekezetekben és értetlenül áll a kormány intézkedéseiről értesülve” – tette hozzá a nő.

Dabrina Bet-Tamraz a WWM kérdésére elmondta azt is, hogy családja megpróbáltatásai nehezen érintik őket, de ezen nem szabad sokat időzni, mert bíznak Isten gondviselésében és hittel tekintenek a jövőre.

Fordította: Dallos Bence

Forrás: World Watch Monitor

Nyitóképünkön Dabrina Bet Tamraz látható. Forrás: mohabatnews.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre