Kereszt-tűzben: a hallható segélykiál(lí)tás

Történelmi jelentőségű kiállítás, amely kilép a történeti keretekből és új megközelítést alkalmaz. A keresztényüldözés véres valóságát kortárs mártírok sorsán, tárgyi emlékeken és erőteljes képi világon keresztül bemutató tárlat: ilyen a Magyar Nemzeti Múzeum Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítása, mely Budapesten debütált, s azóta világkörüli turnéra indult.

Ha valaki végtelen folyosókon és termeken áthaladó, amolyan „bolyongós” kiállításra számít, alighanem csalódni fog. A tárlat jelentőségét ugyanis nem térbeli kiterjedése adja, sokkal inkább az, hogy – miként azt Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója megfogalmazta – a Kereszt-tűzben kilép a történelem keretei közül, ugyanis nem történeti kiállítás, hanem napjaink egy politikai folyamatát dolgozza fel. A keresztényüldözés, amely Európában jó esetben lágy szívű szolidaritást vált ki, nehezebb sorsú vidékeken a hétköznapok húsbavágó valósága. Az iszlamista milíciák rémtetteit pedig el kell mondani, hogy korunk társadalma ráébredjen:

a szép szavak és megváltoztatott profilképek nem elegendők többé, valós politikai akaratra van szükség a súlyos problémák megoldásához.

Miközben ma már szinte naponta olvasunk az Iszlám Állam elleni harc eredményeiről, nem szabad szem elől téveszteni a szenvedés realitását, amit megannyi hittestvérünk vállal fel, megtagadva az áttérést, sokszor életét is kockára téve.

A kiállítás tehát valóban tabudöntögető, ahogy korábban, a budapesti megnyitó alkalmával Rétvári Bence fogalmazta meg. Felszólítás, hogy a segítséget helybe kell elvinni, várni pedig nem szabad. Beszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese kitért arra is: a formabontó, Európa-szerte is egyedi tárlat egyik nagy erénye, hogy alkalmas az ország beutazására, mivel pedig minden leírás kétnyelvű, külföldön is bármikor a közönség rendelkezésére állhat. Külön öröm, hogy azóta meg is kezdte “világhódító” körútját és többek között az Amerikai Egyesült Államokban is bemutatásra került. A tárlat modern eszközökkel is segíti a helyzet súlyosságának felismerését: érintőképernyők, videók, hanganyagok válnak elérhetővé, a képi világ pedig nagyszerűen tükrözi a rombolás rettenete mellett az újrakezdés reményét is.

Azbej Tristan helyettes államtitkár a 777-nek úgy fogalmazott: a tárlat segélykiáltás, egyben a magyar keresztények szolidaritásának szimbóluma. Jelképe mindannak, hogy nem csupán együttérzünk, de készek vagyunk segíteni is.

Vágvölgyi Gergely

A képek a szerző felvételei.

Iratkozzon fel hírlevelünkre