Nomád muszlimok és keresztény parasztok csaptak össze Nigériában

Nigéria középső részén muszlim vallású, nomád életmódot folytató fulani népcsoport fegyveres tagjai csaptak össze helyi földművesekkel. 

Az MTI beszámolója szerint a fegyveres pásztorok a Plateau szövetségi államban lévő Barkin Ladi körzetben követtek el fegyveres támadásokat a helyi földművelők ellen, akik bosszút álltak.

Az összecsapások következtében legalább 86 ember halt meg, hatan megsebesültek, ötven házat, több gépkocsit és motorkerékpárt felgyújtottak.

A fejlett lőfegyvereket birtokló pásztorok szombaton éjfél előtt kezdték meg gyilkos akcióikat különböző településeken, az atrocitások vasárnap is folytatódtak. A helyi hatóságok este hattól reggel hatig kijárási tilalmat rendeltek el. 

Az ország északi részét sújtó aszály miatt számos nomád marhacsordáival Nigéria délebbi térségeibe vándorolt. Ez viszont gyakran összecsapásokhoz vezet a helyi keresztény földművesekkel. Az év eleje óta több mint 200 ember esett áldozatul a viszálynak. Tavaly az élelemért és vízért folytatott harcok miatt több mint ötszáz ember lelte halálát.

Ahogy arról korábban írtunk, a korábbi összecsapásokban számos alkalommal egyházi személyeket és a gyülekezet tagjait vették célba, amiről Benue szövetségi állam kormányzója, Samuel Ortom úgy nyilatkozott, hogy “a támadók célja egyértelmű, ugyanis már nem pusztán farmerek és pásztorok összecsapásáról van szó, hanem dzsihádról, ami a földterület megszerzéséért folyik.”

Forrás: Index, France 24 (AFP)

Kép: Simon Lalong, Plateau szövetségi állam kormányzója (Twitter)

Iratkozzon fel hírlevelünkre