Pray when they play: remek kezdeményezés a VB alatt

Az Open Doors nevű nemzetközi szervezet megannyi esetben bizonyította már, hogy hathatós kiállást tanúsít az üldözött keresztény közösségek mellett. A szervezet – amelynek híreit, beszámolóit az S4C is rendszeresen szemlézi és fordítja magyarra – megfelelő háttérismerettel rendelkezik, munkatársai, önkéntesei pedig a világ számos pontján közreműködnek a nehéz helyzetbe került, vagy akár üldöztetést szenvedő keresztények megsegítésére irányuló erőfeszítésekben.

Hozzánk hasonlóan az Open Doors is hangsúlyt fektet arra, hogy a fiatalokat megnyerje a kereszténység ügyének, valamint az ő figyelmüket is felhívja a problémákra. Az Open Doors Youth pedig remekül ráérzett arra, hogy a világszerte óriási érdeklődéssel kísért oroszországi labdarúgó világbajnokság segítségével minél többek figyelmét irányíthassa az üldözött keresztények problémájára.

A szervezet a VB idejére életre hívta a Pray when they play (Imádkozz, amíg játszanak) nevű kezdeményezést. A projekt legfőbb célja, hogy azon országok keresztény közösségeit, amelyek a világbajnokság résztvevői közül üldöztetést szenvednek, imáinkkal támogassuk (az S4C által itt közölt ima is elmondható), mindezt azonban tájékoztató kampánnyal is kiegészítették. Twitter-fiókuk segítségével minden olyan mérkőzés előtt információkat osztanak meg követőikkel, amelyeken legalább az egyik érintett csapat országa negatív megkülönböztetést alkalmaz a keresztényekkel szemben (cikkünk megjelenésének napján különleges mérkőzés e szempontból a Szaúd-Arábia – Egyiptom találkozó), elindították a #praywhentheyplay hashtaget, amelynek segítségével bárki hatékonyan kommunikálhatja részvételét az imahadjáratban, valamint szolidaritását fejezheti ki az érintett közösségekkel. A kezdeményezés önálló honlappal is rendelkezik, amelyen a szervezők nyolc olyan csapatot azonosítanak, melyek országaiban a keresztények veszélynek vannak kitéve. Ezek “veszélyességi sorrendben”: Irán, Szaúd-Arábia, Nigéria, Egyiptom, Tunézia, Mexikó, Kolumbia, valamint Dél-Korea, amely északi szomszédja kapcsán került fel a VB nem túl hízelgő nyolcas listájára. (A kezdeményezők hangsúlyozzák, ez az észak-koreai keresztényekkel való szolidaritás jele.) A honlapról letölthetjük azokat a kártyákat, amelyek bepillantást engednek a helyi keresztények életébe és mindennapjaik kihívásaiba, infografikák segítségével ismerhetjük meg helyzetüket, adakozhatunk, sőt, még rendhagyó VB-bulik szervezésére is meghívnak minket. 

A világ legnépszerűbb sportjának legnagyobb rendezvénye jó alkalom arra, hogy szolidaritást vállaljunk mindazokkal, akik számára kereszténynek lenni mindennapos veszélyt jelent. 

Imádkozzunk, amíg játszanak!

Vágvölgyi Gergely

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre