Egyre inkább ellehetetlenítik a keresztényeket Pakisztánban

Pakisztán Pandzsáb tartományának egy településén arra kötelezték a keresztény közösséget, hogy távolítsanak el minden látható keresztény jelképet a templomukról, beleértve az összes keresztet is. Mindez hat hónappal az után történt, hogy rájuk kényszerítettek egy elismervényt, amely szerint tilos bármilyen szertartást tartani a templomban.

A Nayya Sarabahban élő negyven keresztény család ennek köszönhetően már karácsony óta nem vett részt istentiszteleten. Egy helyi muszlim lakos, Hajji Muhammad Siddique a World Watch Monitornak elmondta, hogy

egy muszlim többségű településen nincs létjogosultsága egy templomnak.

„Most azon dolgozunk a helyi közigazgatási szervekkel, hogy a keresztények kaphassanak egy földterületet a falun kívül. Ha ez sikerült, akkor megegyezünk velük, hogy eladják a jelenlegi templomot, vagy legalábbis, hogy megszüntessék az épület funkcióját és levegyék a kereszteket” – tette hozzá.

A keresztények többsége kétkezi munkát végez, ami nem könnyíti meg a helyzetüket. Rafaqat Masih, egy nyugállományú katona az, aki megpróbált a keresztények érdekében fellépni, valamint ő segített a jelenlegi templom felépítésében is, amit Samuel Masih lelkész vezet. Rafaqat – mint a helyi kisebbségi érdekképviseletet ellátó szakszervezeti tanácsos – volt az, aki a keresztény közösség élére állt ebben az ügyben.

A templom a Full Gospel Assemblies-hez, egy evangélikus közösségeket tömörítő szervezethez tartozik Pakisztánban, a terület, amelyen áll pedig egy hetven éves keresztény pakisztánié, Rafiq Masih-é, akinek nem született gyermeke, ezért a földterületet a templom felépítésére adományozta. 2012-ben fejezték be az építkezést, azóta tartanak ott istentiszteletet.

Majd 2016-ban a helyi muszlimok egy beadvány formájában tiltakoztak a templom ellen a helyi rendőrségen. Ezt követően még sikerült megegyezni, azonban 2017 decemberében egy másik beadvány után arra kötelezték a keresztény közösséget, hogy írják alá a feljebb már említett dokumentumot, ami röviden azt tartalmazta, hogy csak és kizárólag a saját házaikban tarthatnak istentiszteletet, de a közösség nem gyűlhet össze ennek céljából.

Szintén decemberben a helyi muszlim közösség beadott egy másik kérelmet, aminek következtében bezárták a templomot, mondván, hogy „nincs rajta a hivatalos listán”, ezért nem tudják biztosítani a vasárnaponként összegyűlő közösség védelmét (a terrorfenyegetettség miatt minden hasonló összejövetelre kötelező a biztonsági szolgálat ellátása, ami általában a helyi rendőrség feladata). Ennek az lett a következménye, hogy rendőri biztosítás nélkül nem tarthatnak istentiszteletet.

Legutolsó alkalommal, pár nappal ezelőtt, június 2-án tárgyalták meg együtt az ügyet Muhammad Tahir helyettes rendőrségi felügyelővel, azonban a keresztényeket ért sérelmeket nem tudták orvosolni. Folytatniuk kell a templom kiürítését, ráadásul a nekik ígért állami földterületre már egy iskolát terveznek. A keresztény közösség semmilyen hivatalos papírt nem kapott arról, hogy az övék lenne a terület, emellett hiányzik a pénzügyi háttér a felépítéshez.

A hatóságok továbbra sem hajlandók hivatalosan elismerni a már meglévő templomot, ehelyett homokba dugva a fejüket, arra kérték az érintett feleket, hogy „egymás között oldják meg a fennálló kérdéseket, a helyzet súlyosbodását elkerülendő”. Muhammad Tahir felügyelő-helyettes szintén jogellenesnek tartja, hogy megtiltották az istentiszteletet a közösség számára, azonban ez nem sokat segít a helyzeten. Nemcsak ő, hanem a Pakisztáni Muszlim Szövetséghez tartozó kerületi tanács tagja, Rasheed Jalal is jogellenesnek tartja a templom bezáratását, azonban egyik magas rangú képviselővel folytatott megbeszélése sem vezetett eredményre.

„A keresztények békeszerető emberek, nem szeretnénk semmilyen konfliktust, azonban ha a helyi muszlim közösség nem nézi jó szemmel, hogy a keresztényeknek is van templomuk a városban, akkor biztosítaniuk kellene egy alternatív megoldást. Szegény emberekről van szó, akiknek nincsenek meg az eszközeik ahhoz, hogy új helyen, új templomot építsenek fel a semmiből” – mondta el Dr. Liaquat M. Qaiser, a Full Gospel Assemblies igazgatója.

Pakisztánban az elmúlt években számos keresztény templomot zártak be annak következtében, hogy a rendőrség képtelen volt biztosítani az előírásoknak megfelelő védelmet, a helyi közösségek vezetői pedig pénzügyi okok miatt nem tudják korszerű kamera és beléptető rendszerrel felszerelni az épületeket – aminek következtében a hatóságok megtiltják a gyülekezést.

 

Fordította: Dallos Bence

Forrás: World Watch Monitor 

Kép forrása: WWM

Iratkozzon fel hírlevelünkre