Hindu nacionalisták tapostak a pápa képén, kereszténymentes médiát követelve

A csoportba verődött tömeg az Újdelhiben található Szent Szív katedrális közelében tüntetett a “kereszténymentes médiáért” Indiában.

A videón látható, nagyjából húsz fős csoport Ferenc pápa képét tapossa meg miközben azt kiabálják, hogy „Pope Francis murdabad”, vagyis „le Ferenc pápával”. A beszédet mondó férfi feltehetően Om Swami Maharaj hindu vezető – írja a CNA. A UCA News szerint Maharaj terrorizmussal is megvádolta a keresztényeket, valamint megfenyegette őket, hogy erőszakkal űzi ki őket Indiából.

A videó néhány héttel azután kezdett el terjedni a közösségi felületeken, miután Delhi érseke, Anil Couto nyílt levélben kérte az embereket, hogy a következő egy évben imádkozzanak az országért a 2019-es választások előtt.

„Azt látjuk, hogy a politikai közhangulat egyre inkább súlyosbodik, ami az alkotmányunkba is belefoglalt demokratikus alapelveket is veszélyezteti, ezzel együtt pedig az állam szekuláris szerkezetét is”

– kezdte levelében az érsek, amit a híveknek is felolvastak a templomokban május 13-án.

Az érsek arra kérte a katolikusokat India fővárosában, hogy minden pénteken hagyjanak el egy étkezést böjt gyanánt, és ajánlják fel az ország lelki megújulásáért. Emellett arra kérte a plébániákat, hogy tartsanak minden pénteken egy órás szentségimádást, amiben India jövőjét a Fatimai Szűzanyának ajánlják fel.

A levél hamar megütközést keltett India legnagyobb parlamenti pártjában, a hindu nacionalizmussal is szimpatizáló Indiai Néppártban (Bharatiya Janata Party). A párt számos magas rangú tagja elítélte Anil Couto érsek levelét, megosztónak titulálva azt. Subramanian Swamy parlamenti képviselő egyenesen a Vatikánnal való diplomáciai kapcsolatok megszakítására szólított fel egy Twitter-bejegyzésben.

Az érsek egy interjúban reagálva elmondta, hogy „minden templomban és közösségben imádkozunk és együtt böjtölünk. Nem áll szándékomban partizánakciókkal beleavatkozni politikai kérdésekbe.

Mi pusztán azért imádkozunk, hogy az ország sorsa jó irányba haladjon tovább.”

Amióta az Indiai Néppárt szerezte meg a többséget a parlamentben, megszaporodtak a keresztények elleni nacionalista indíttatású támadások. Ennek eredményeképpen a szélsőséges hindu támadások 2017-ben megduplázódtak az előző évhez képest, ami szám szerint 736-ot jelent a Persecution Relief számításai szerint.

A vallásszabadság Indiában nem mutat egységes képet, a helyzet államonként eltérő. Az amerikai külügyminisztérium éves jelentése szerint a vallásszabadság tekintetében az ország tíz államában romlott a helyzet.

 

Fordította: Dallos Bence

Forrás: CNA

Kép forrása: Catholic Online

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre