Félő, hogy emberrablók kezére került az eltűnt kopt fiatalasszony

Két héttel esküvője után eltűnt egy kopt keresztény nő, sokan attól félnek, hogy elrabolták. Május másodikán, iskolájában látták utoljára. Ezzel a World Watch Monitor kutatásai szerint immár nyolcra emelkedett azoknak az egyiptomi kopt nőknek a száma, akik 2018. április óta eltűntek.

Vivian Adel Youssef 18 éves, Dasf falujából, Minya kormányzóságból származik. Április 19.-én házasodott össze az unokatestvérével, Hanna Emaddal, és a férj falujába költöztek, ami szintén Minyában található. Hanna elmondta a World Watch Monitornak, hogy az esküvőt megelőzően két évig jártak jegyben.

Május másodikán Emad elvitte a feleségét az iskolájába, egy kereskedelmi szakképző iskolába, hogy Vivian készülni tudjon egy hamarosan következő vizsgájára. Amíg a lány iskolában volt, férje elment vásárolni és abban maradtak, később érte jön.

„Miután befejeztem a vásárlást, felhívtam Viviant és arra kértem, hogy az iskola előtt várjon rám.” – mondta Emad. „Amikor odaértem a sulihoz, nem volt sehol. A mobilja ki volt kapcsolva. Mindenfelé kerestem: az iskolában, a környező utcákban, a kórházakban, de sehol sem találtam. Felkerestem a rokonait, barátait, de senki nem látta őt aznap.”

A következő napon, május 3.-án Emad bejelentette felesége eltűnését a salamuti rendőrőrsön, de azóta sem hallott semmit felőle. Egyiptomban a jogszabályok szerint egy személy eltűnését akkor lehet bejelenteni, ha már eltelt 24 óra attól a pillanattól fogva, hogy utoljára látták.

A fiatal nő eltűnése rövid idő alatt a sokadik hasonló eset, ez pedig félelmet kelt a kopt nők, és általában Egyiptom keresztény kisebbsége körében.

„Nagyon szeretjük egymást” – nyilatkozta Emad a World Watch Monitornak. „Az esküvőnk napján mindannyian nagyon boldogok voltunk, utána pedig csodálatos két hetet töltöttünk együtt”. Azt mondja, hogy lehetetlen, hogy a felesége elhagyta volna. „Semmi gondunk nem volt, még egy vita sem volt köztünk. Biztos vagyok benne, hogy Viviant elrabolták”. „Ő nagyon mélyen hívő, komoly, erős kapcsolata van az Úristennel és engem is nagyon szeret” – tette hozzá.

Basilious Younan atya, a Vivian szülőfalujában található Girgis Kopt Ortodox templom plébánosa megerősítette Vivian férjének történetét: „Vivian egyike az egyház hűséges tagjainak”, mondta. A pap felidézett egy beszélgetést, amit Viviannel folytatott a házasságkötése előtt. „Azt mondta, hogy nagyon szereti őt, csupa jó dolgokat mondott a vőlegényéről és úgy nyilatkozott, hogy nagyon boldog, hogy hozzámehet feleségül.” Az atya azt is elmesélte, hogy meglátogatta az ifjú párt az esküvő után is, és a lány akkor is nagyon boldognak tűnt.

Egy másik eset szerencsésebben végződött: Mirna Malak Shenouda-t, a 16 éves kopt keresztény lányt két nő és egy férfi elrabolta Aswanban, Felső-Egyiptomban, neki azonban sikerült elmenekülnie. A családja nem is jelentette be az eltűnését, mert 24 órán belül hazatért.

Édesapja, Malak Shenouda elmondta, hogy a lánya május negyedikén, a templomba menet tűnt el. A családja azt gondolta, hogy a templomban van, de nem jött haza időben. Telefonon próbálták hívni – sikertelenül. A mobil nem volt elérhető. Elmentek a templomba, ahol kiderült, sem az atyák, sem az ifjúsági csoport tagjai nem látták őt aznap. 

Mirna később maga mesélte el a családjának, mi is történt: a templomba menet mellé hajtott egy háromkerekű riksa autó, amin két nő és egy férfi ült. Hirtelen egy nagyon erős kábító anyagot fújtak valamilyen sprayjel az arcába. Miután sikeresen berángatták a kábult lányt az autóba, a pályaudvarra hajtottak, ahol felszálltak a Kairóba tartó vonatra. Mirna a vonaton tért magához, de továbbra is ájultnak tettette magát, és készült arra, hogy a megfelelő pillanatban kereket oldjon. Amikor a vonat megállt egy állomáson, hirtelen felpattant, leugrott a vonatról, és kihasználva fogva tartói döbbenetét, elszaladt.

Mivel Mirnától elvették a telefonját, megkért valakit, hogy használhassa az övét, és értesítette a családját, akik azonnal érte is jöttek.

Az aswani püspök, Anba Hedra telefonon gratulált a családnak Mirna szerencsés visszatéréséhez, és meghívta őket egy közös ünneplésre a Szent Mihály Arkangyalról elnevezett Katedrálisba. 2018 áprilisában további hat fiatal kopt lányt (16-26 évesek), valamint egy 3 gyermekes, szintén kopt keresztény családanyát raboltak el Egyiptomban. Telefonjaik némák, hollétükről azóta sincs hír…

Fordította: Puskás Balázs

Forrás: World Watch Monitor

Iratkozzon fel hírlevelünkre