Romokra virágot ültetni – újjáépíteni egy társadalmat a Szűzanya áldásával

Az Iszlám Állam által porig rombolt Irakban nagy kihívást jelent újraépíteni az ország alkotóelemeit. Itt nem csak az infrastruktúráról, hanem elsősorban a társadalom alapját képező közösségek és a családok megerősítéséről van szó. Mindezt a Szűzanya segítségével.

Háromnapos eseményt tartottak az iraki Qaraqosh városában, amelyet a Ferenc pápa által frissen beiktatott ünnep, a  Mária, az Egyház Anyja jegyében szerveztek az iraki keresztény nők lelki támogatására.

Az eseményt Roni Momika atya szervezte, aki maga is menekülni kényszerült Qaraqoshból 2014-ben. Saját gyülekezetében olyan, nők számára indított mozgalmat szervezett, amelyben már közel nyolcszázan vesznek részt. A Catholic News Agency kérdésére válaszolva elmondta, hogy “ez a kezdeményezés azért jött létre, hogy megerősítse a nőket, segítsen nekik felépülni mind lelkileg és pszichológiailag, a Biblia alapján”.

A háború dúlta országban olyan károk keletkeztek, amiket nem lehet az egyik napról a másikra újjáépíteni, a helyzetet pedig súlyosbítja a támogatás hiánya. Momika atya szerint azonban egy társadalom és ország újjáépítése nem az építési munkálatokkal kezdődik.

„Jelenleg minden nagyon bonyolult, ezért először a nőket és az ő társadalomban betöltött szerepüket akarjuk megerősíteni. Azáltal, hogy lelkileg >>újjáépítjük<< a nőket, egyben a leendő gyermekeket is segítjük, ami végeredményében a család megerősítését szolgálja, ami pedig a Qaraqosh-i közösség magját képezi.”

A  háromnapos ünnepség során a résztvevők előadásokon vehettek részt, az újraépülő közösségek számára lehetőség nyílt ismét összegyűlni, valamint szentmisét is celebráltak, emellett pedig hozzáláttak egy Mária-szentkép megalkotásához, amelyen a Szűzanya a hagyományos helyi népviseletben lesz ábrázolva.

Az utolsó napon Youhanna Boutros Moshe, Moszul, Kirkuk és Kurdisztán szír katolikus érseke mutatott be szentmisét, ami alatt a tömeg a város katedrálisába vonult. Ez volt az első jelentős esemény az 50 000 lakossal bíró, többségében keresztény Qaraqoshban, amely 2016-ban szabadult fel az Iszlám Állam fennhatósága alól. Momika atya elmondása alapján eddig megközelítőleg 20 000 ember tért vissza a városba, akik többségében szír katolikusok.

A közösség visszatérése mellett, a városba visszatért valami más is, ami éppen olyan fontos, mint az újjáépítés: a remény.

Az atya dicsérte az emberek elszántságát is: “Azt akarjuk üzenni mindenkinek, hogy

ha az ISIS porig rombolta is a várost, a lelket nem tudta megtörni  bennünk és nem tudta elvenni a kereszténységünket sem. Erős a mi hitünk Jézus Krisztusban és a Szűzanyában. Ez a mi üzenetünk.”

 

Fordította: Dallos Bence

Forrás: Catholic News Agency, via Aleteia

A kép forrása: Fr. Roni Momika; CNA

Iratkozzon fel hírlevelünkre