A szorosabb együttműködésről tárgyaltak a „Kis-Schengen” állam- és kormányfői


Hirdetés

Az úgynevezett „Kis-Schengen” kezdeményezés keretében az elmúlt három hónapban ez volt a harmadik találkozó.

Aleksandar Vucic elmondta, hogy megállapodásokról tárgyaltak és megvitatták, hogyan tehetik intenzívebbé az együttműködésüket. A hat nyugat-balkáni ország az uniós csatlakozás különböző szakaszánál tart. Montenegró és Szerbia már megkezdték a csatlakozási tárgyalásokat, Albánia és Észak-Macedónia meg szeretné kezdeni a néhány EU-tagállam, közöttük Franciaország által októberben meggátolt folyamatot.

A nyugat-balkáni kezdeményezés évek óta tartó folyamatában sikerült némi sikert elérni és többéves megállapodásokat megkötni – jelentette ki Edi Rama.

Albánia és Észak-Macedónia pozitív üzeneteket vár jövő tavasszal – mondta Zoran Zaev.

A következő, Szerbiában tartandó találkozóra a nyugat-balkáni államok már a Világbankkal és az Európai Bizottsággal közösen kidolgozott fejlesztési tervvel érkeznek. Brüsszel 1,2 milliárd eurós hitelt ígért a nyugat-balkáni országoknak – emlékeztetett Edi Rama.

Bosznia és Koszovó nem küldött képviselőt a csúcstalálkozóra. Hashim Thaci koszovói elnök nem hajlandó részt venni a találkozókon, amíg Szerbia és Bosznia-Hercegovina nem ismeri el országának függetlenségét. Edi Rama felszólította a koszovói és a boszniai vezetőket, hogy hagyják maguk mögött a múltat, és keressenek hidakat a jövőben.

MTI – Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki (illusztráció)

'Fel a tetejéhez' gomb